Младежи станаха мениджъри за един ден
Николай Ножаров - макар и само за ден, ръководител производство в АББ България. До него е преподавателят инж. Станислава Маринова, снимка: ПГМЕТ

Ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров" станаха мениджъри за един ден в рамките на инициативата на "Джуниър Ачийвмънт България". Николай Ножаров бе "ръководител производство" в АББ България, Мартин Милков стана технически директор на кабелна телевизия „Киви ТВ”, а Мартина Близнакова влезе в ролята на управител на ЕТ "Руми 75-Румяна Николова", чиято дейност е заведение за бързо хранене.

Николай Ножаров "бе назначен" на най-динамичната позиция в АББ България. В рамките на един ден той участва в организирането на дейността в голям завод с разнообразие от активи и машини, управлява  висококвалифицирани специалисти в областта на електротехниката и му се наложи да взема решения. По време на работния ден ученикът се запозна с организацията, историята, структурата, различните отдели и отговорностите им, мисията, визията, етичните практики, стандартите на работа. Беше включен в работни срещи и изпълни различни задачи, съобразени с нивото на сложност, възрастта и младежкия му опит. Имаше възможността да изпита какво е чувството да работи за емблематична компания в индустрията, която го интересува, да се научи как да се реализира успешно в конкурентна среда, както и да придобие конкретни умения.

Мартин Милков - технически директор на "Киви ТВ" на мястото на титуляра Петър Петров, снимка: ПГМЕТ

Инициативата подкрепиха още две местни фирми. Техническият директор на "Киви ТВ" за един ден Мартин Милков се запозна с централите за пренос на интернет и телевизионни комуникации  в една от най-големите (спрямо мащабите на града) подземни комуникационни мрежи на територията на страната,  чиято цифровата станция към настоящия момент излъчва над 100 ТВ канала с високо качество на стандарта DVB-C, както и услугата „Достъп до интернет”. В рамките на този ден той  се включи се в работни срещи, запозна се с организацията на работа и отговорностите пред ръководителя. А в края на работния ден, заедно с техническата група, се отзова на авария, свързана с видеонаблюдение в едно средно домакинство.

"Мисля, че тази инициатива дава опит на младите хора да направят своя кариерен избор и да се потопят в реалния свят на бизнеса. Прекарах един цял ден на работа като се запознах с отговорностите и различните управленски решения. Успях да получа обща представа за дейността и да разбера на практика как се извършва организацията, управлението и контрола на работата във фирмата. Показаха ми как преминава един ден като ръководител и какви са отговорностите и задачите”, сподели Мартина Близнакова, която за ден ръководи заведение за бързо хранене.

“Мениджър за един ден” се провежда в България за седемнайста поредна година. През 2018 г. инициативата бе на 30 октомври. А целта  е да даде начало на кариерната реализация на ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години. По време на инициативата висши държавни управници и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот помагат на младежите да се запознаят с реалната работа на съответната институция или компания в рамките на един работен ден. „Мениджър за един ден“ е в пълен синхрон с политиката на Европейския съюз образованието да бъде с практическа насоченост, за да могат младите хора да получат истинска подготовка за реалния свят на бизнес отношенията.

 

Яна Пенчева и проекта "Да колонизираме Марс" отличи фондация "Еврика"
Образование
Курсове по компютърна грамотност организира Библиотеката
Образование
Стаж в Португалия по "Еразъм+" ще преминат ученици
Образование
Инж. Кунев от ПГМЕТ премина обучение в ЦЕРН
Образование
Три последователни дни Севлиево бе сцена на науката
Образование
Разследват учители от гимназия "Марин Попов" в Севлиево
Образование
Училищно настоятелство почете пенсионирали се учители
Образование
ОУ "Стефан Пешев" празнува своя патронен празник
Образование
Младежи станаха мениджъри за един ден
Образование
Конференция за нов проект по "Еразъм+" свикват в ПГМЕТ
Образование
Деца пресъздават обредите на Димитровден
Образование
Директори предложиха промени в критериите за „Стипендии 21 век“
Образование
Павел Дамянов и Ибрахим Кисьов - за ученето и ползите от образованието
Образование
СУ „В. Левски“ учебната година започна с нов проект по "Еразъм+"
Образование
Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Гимназия "Ген. Иван Бъчваров" чества своите 56 години
Образование