Младежи станаха мениджъри за един ден
Николай Ножаров - макар и само за ден, ръководител производство в АББ България. До него е преподавателят инж. Станислава Маринова, снимка: ПГМЕТ

Ученици от Професионална гимназия по механоелектротехника "Ген. Иван Бъчваров" станаха мениджъри за един ден в рамките на инициативата на "Джуниър Ачийвмънт България". Николай Ножаров бе "ръководител производство" в АББ България, Мартин Милков стана технически директор на кабелна телевизия „Киви ТВ”, а Мартина Близнакова влезе в ролята на управител на ЕТ "Руми 75-Румяна Николова", чиято дейност е заведение за бързо хранене.

Николай Ножаров "бе назначен" на най-динамичната позиция в АББ България. В рамките на един ден той участва в организирането на дейността в голям завод с разнообразие от активи и машини, управлява  висококвалифицирани специалисти в областта на електротехниката и му се наложи да взема решения. По време на работния ден ученикът се запозна с организацията, историята, структурата, различните отдели и отговорностите им, мисията, визията, етичните практики, стандартите на работа. Беше включен в работни срещи и изпълни различни задачи, съобразени с нивото на сложност, възрастта и младежкия му опит. Имаше възможността да изпита какво е чувството да работи за емблематична компания в индустрията, която го интересува, да се научи как да се реализира успешно в конкурентна среда, както и да придобие конкретни умения.

Мартин Милков - технически директор на "Киви ТВ" на мястото на титуляра Петър Петров, снимка: ПГМЕТ

Инициативата подкрепиха още две местни фирми. Техническият директор на "Киви ТВ" за един ден Мартин Милков се запозна с централите за пренос на интернет и телевизионни комуникации  в една от най-големите (спрямо мащабите на града) подземни комуникационни мрежи на територията на страната,  чиято цифровата станция към настоящия момент излъчва над 100 ТВ канала с високо качество на стандарта DVB-C, както и услугата „Достъп до интернет”. В рамките на този ден той  се включи се в работни срещи, запозна се с организацията на работа и отговорностите пред ръководителя. А в края на работния ден, заедно с техническата група, се отзова на авария, свързана с видеонаблюдение в едно средно домакинство.

"Мисля, че тази инициатива дава опит на младите хора да направят своя кариерен избор и да се потопят в реалния свят на бизнеса. Прекарах един цял ден на работа като се запознах с отговорностите и различните управленски решения. Успях да получа обща представа за дейността и да разбера на практика как се извършва организацията, управлението и контрола на работата във фирмата. Показаха ми как преминава един ден като ръководител и какви са отговорностите и задачите”, сподели Мартина Близнакова, която за ден ръководи заведение за бързо хранене.

“Мениджър за един ден” се провежда в България за седемнайста поредна година. През 2018 г. инициативата бе на 30 октомври. А целта  е да даде начало на кариерната реализация на ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години. По време на инициативата висши държавни управници и утвърдени мениджъри от всички сфери на бизнеса и обществения живот помагат на младежите да се запознаят с реалната работа на съответната институция или компания в рамките на един работен ден. „Мениджър за един ден“ е в пълен синхрон с политиката на Европейския съюз образованието да бъде с практическа насоченост, за да могат младите хора да получат истинска подготовка за реалния свят на бизнес отношенията.

 

Стаж в Португалия по "Еразъм+" ще преминат ученици
Образование
Научни проекти на наши ученици бяха високо оценени
Образование
Общината кандидатства с проект за саниране на Детския комплекс
Образование
Младежи станаха мениджъри за един ден
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование
Над 200 ученици се включиха в Деня на Априлов в НМО
Образование
Конференция за нов проект по "Еразъм+" свикват в ПГМЕТ
Образование
Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Коледа на доброто в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование
Тома Томев получи награда за "Най-добър социален партньор"
Образование
Голямата фирма отвътре, видяха ученици, които учат чрез работа
Образование
Гимназия "Ген. Иван Бъчваров" чества своите 56 години
Образование
Яна Пенчева и проекта "Да колонизираме Марс" отличи фондация "Еврика"
Образование
Училищно настоятелство почете пенсионирали се учители
Образование