Търсене

Младежки център предстои да бъде закрит, но не и работата с младите

Младежки център предстои да бъде закрит, но не и работата с млад

"Капачки за бъдеще" и поставянето на сърце за пластмасови капачки в центъра на Севлиево е една от съвместните инициативи на Младежки център и Община Севлиево

от Емилия Димитрова

На предстоящото заседание на Общински съвет Севлиево, насрочено за идната седмица, кметът на Севлиево внася предложение да се закрие Младежки център като второстепенен разпоредител с бюджетни средства, а работата с младежите в общината да се поеме от общинската администрация и Центъра за личностно развитие (бившия Детски комплекс, б.р.). 

Предложението на кмета е мотивирано с държавната политика в работата с младите хора, която вменява все повече отговорности на Общините, както и на това, че в Севлиево дейността на Младежки център до момента се е осъществявавала съвместно с Градската библиотека, Училищно настоятелство, училищата и др. Не на последно място в Община Севлиево има специалист, който да продължи работата с младите хора, се посочва в предложението към Общинския съвет. 

Какво стои зад тези аргументи?

Истинската причина да се закрие Младежки център Севлиево се оказва Ковид-19, споделя неговият ръководител Силвия Начева, която "Севлиево онлайн" потърси за коментар на внесеното от кмета предложение. "Центърът е жертва на пандемията. От две години ние не можем не само да реализираме нашите традиционни инициативи, но не можем и да се събираме, защото спазваме ограниченията на здравните власти", обясни Начева. Затова дейността на Младежки център Севлиево се фокусирала основно върху разговори с младите хора, но и те се провеждали онлайн, заради мерките срещу разпространението на Ковид-19. "Кажете, как едни млад човек, който е бил цял ден пред компютъра, да го накараш да общува отново през компютъра?", пита Силвия Начева.

Има и още. Младежки център Севлиево е настанен в самостоятелно помещение, което, когато е обособявано, не е било планирано за сегашната си дейност. Стаите не са функционални от гледна точка на сегашните цени на енергоносителите и отоплението им е свързано със сериозен разход. 

Между разума и емоциите

са настроенията на Силвия Начева относно предстоящото закриване. Споделя, че емоционално не можа да приеме предложението, но ако подходи разумно към ситуацията разбира, че закриването е неизбежно. Затова се ангажира работата с младите хора да не спира и да търси нови подходи и възможности, за да ги приобщи отново към общите идеи, съхранили Младежкия център от 2004 г. досега. На същото очевидно се надяват и в общинската администрация, откъдето не забърбват работата на Младежкия център, само я разпределят между други институции. 

Предложението ще бъде подложено на гласуване на 25 януари т.г. Почти сигурно е, че то ще бъде одобрено. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!