Мнение относно приватизация на "Севлиевогаз" на Ротари клуб

Днес от Ротари клуб Севлиево изпратиха писмо до кмета на общината и председателя на Общинския съвет относно възможността да се премине към приватизация на общинските дялове в газоразпределителното дружество. Пълният текст на писмото ни бе предоставен, по-долу го публикуваме без съкращения. 

 

До Общински съвет -  Севлиево

До д-р Иван Иванов – Кмет на Община Севлиево

 

МНЕНИЕ

на членовете на Ротари клуб Севлиево, относно стартиращата процедура

за приватизация на „Севлиевогаз 2000“АД

 

      Уважаеми Общински съветници,

      Уважаеми д-р Иванов,

  С точка от дневния ред за заседанието на Общинския съвет на 31.01.2017г., по наше мнение на практика се дава началото на процеса по приватизация на общинския дял в севлиевското газоразпределително и търговско дружество „Севлиевогаз 2000“ АД. Ние, членовете на РК Севлиево, като активни хора  оценяваме ролята и значението на доставките на природен газ, като качество и цена в Община Севлиево. Като хора на бизнеса знаем, че една фирма, която съществува, трябва да се развива и да носи позитиви на своите собственици. На практика чрез Общинския съвет мажоритарният дял от капитала на „Севлиевогаз 2000“ АД е собственост на жителите на Община Севлиево. Общественият интерес от тази собственост се изразява не само в дивидента от печалбата на дружеството, а също така и в други показатели – цена на газа, надеждност и безопасност на мрежата, наети работници и служители, общественополезна дейност на фирмата и т.н..

  Призоваваме Ви много добре да обмислите ползите и негативите от една бъдеща продажба на Дружеството, което ще има значение за поколения напред в Община Севлиево.  Кметът на общината и Общинските съветници са пряко избрани от гражданите на община Севлиево,  следователно те носят отговорност за действията си пред тях. Ние живеем в условията на пазарна икономика и не приветстваме административната намеса в една бизнес среда, както и в свободната конкуренция между фирмите, но има сектори, в които е болезненоважна ролята на Общината или държавата като собственик и регулатор, та дори те понякога да не са най-добрият стопанин или ръководител.

  Обръщайки се към Вас, призоваваме Общинският съвет да бъде на висота при вземане на стратегическите решения относно „Севлиевогаз 2000“ АД, защото те засягат пряко обществения интерес в нашата община в дългосрочен план, имайки предвид, че това дружество е най-ликвидният капитал в портфолиото от собственост на Община Севлиево. Смятаме, че е задължително, ако все пак се тръгне в посока на продажба, то тя да бъде подкрепена и одобрена от болшинството граждани на община Севлиево. 

  Ние, като граждани на община Севлиево и представители на бизнеса, развиващи дейност на нейната територия, очакваме от Кмета на общината и Общинските съветници да бъдат стожери на нашите интереси.

  Важно е да се знае, че времето помни личностите не с това, с което са се разпореждали или  притежавали, а с това, което са направили и оставили за хората.

  Гореизложеният текст е приет от членовете на Ротари клуб Севлиево на редовно заседание от   30.01.2017 г.

Президент на РК Севлиево:  Мирослав Марков

Секретар на РК Севлиево:    Цветомир Цанков

Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
Областният кризисен щаб препоръчва носенето на маски на пазарите
Общество
От 10 юли т.г. започна предварителен обход за Преброяване 2021
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
С 600 000 лв. ще се направят неотложни пътни ремонти в села
Общество
Търговци протестираха пред РЗИ срещу отмяна на габровския битак
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество