Търсене

"Много дълго ще бъдем мъртви, за да живеем без любов“ - Милена Велчева и Иля Велчев в Севлиево

Творческа вечер на двамата големи творци в галерия „Асен и Илия Пейкови“ на 5 октомври 2023 от 17,30 часа
Екип на книжарница "М-Прес"

От десетилетия на културният ни небосклон блести диадата Милена Велчева и Иля Велчев, които с щедър талант и мощен емоционален заряд създават неповторими творби в областа на словото и изобразителното изкуство, обогатяват с ценности духовният ни трезор.

На 5 октомври техните почитатели и ценителите на изкуството във всичките му форми, ще имат възможност да се докоснат до най-новите им творби.

След представянето на изложбата на Милена Велчева „Божествената красота на Словото“ в Бачковският манастир, тя гостува в залите на галерия „Асен и Илия Пейкови“. Иля Велчев ще зарадва почитателите на поетичното слово с книгата си „Много дълго ще бъдем мъртви, за да живеем без любов“, която имаше своята премиера през месец май т.г. в Министерството на културата.

Във времето на развихрения модернизъм,

Милена Велчева рисува с търпението и самовглъбяването на възрожденски майстор.

Техниката й е изумителна, това не е традиционна живописна техника. Картините са създадени с пастелен, ефирен материал, много трудно изразно средство. Тя използва тениката на съвременния импресионизъм, но в допълнение влага графичен ритъм и маниер за изграждане на формата и за създаване на усещане за драматизъм.

В света на ослепителния материализъм, който галопира към неизвестността, Милена ни напомня, че съществува и нещо друго – вечно и свято...

Непреходните, духовните и нравствени ценности, колекцията от различни исторически епохи в пространството на картините, необичайните ракурси, в които реалните направления в пространството сменят местата си, декоративния ритъм, действащ чрез пастелната техника, изграждат красота, открита към света, към времето, към вечността.

Милена Велчева има рядката чест, оказвана на съвременен художник, творбите й да бъдат радушно приети, благословени, и експонирани в правослани храмове и манастири в България и чужбина.

Изложбата в галерия „Асен и Илия Пейкови“ е осемнадесета нейна самостоятелна изложба.

Иля Велчев е голямо име в културния и артистичен български живот.

Богатото му и разнообразно творчество на автор на много книги с поезия и проза, игрални филми, телевизионни експериментални постановки, сценарии и стихове за песни, вълнува читатели и зрители. Поезията му се пренася през поколенията заради високо хуманната философия на посланията, емоционалната красота на стиха, стремежът към истината и светлината. Малцина са поетите, чиито стихове се знаят от огромна част от хората, стихове обичани от поколенията на две политически системи.

Символ на неговата позиция и като творец, и като човек, е стихотворението му „Ако си дал“, превърнало се в своеобразен морален химн, който през 2013 г. хората избраха за „Най-великата българска песен на всички времена“. Негови творби са преведени в Италия, Полша, Русия, Чехия, Турция, Унгария, Сирия, Ирак, Куба, Румъния, Сърбия, Германия и др. Иля Велчев е автор, който непрекъснато развива писането си, експериментира с жанрове и форми. Поезия, публицистика, проза... всички те са обединени от неговата автентичност, от дълбокия психологизъм, запомнящи се фрази, неподправен стил. Така е и с новата му поетична книга „Много дълго ще бъдем мъртви, за да живеем без любов“. Рисунките към нея са на Милена Велчева.

Иля Велчев е духовен рицар на арената на живота в защита на Истината, срещу спекулантите на щастие, срещу лъжата и фарса в обществото, срещу бездарието, бездушието и робската закостенялост. Майсторството му ражда героите на нестихващата вяра, на човечността, на прекрасната любов.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!