Москва като място за наука усетиха Ренета и Елица от СУ „В. Левски"
Ренета Николова и Елица Иванова, снимка: СУ "Васил Левски"

От 14 до 21 април т.г. Ренета Николова от 9 „а“ и Елица Иванова от 9 „б“ клас на СУ „Васил Левски“ участваха в международна  ученическа и учителска лагер - школа за развитие и подкрепа на талантливи ученици от гимназиален етап. Лагерът се проведе в Москва по покана на Московския Градски Педагогически Университет  (МГПУ) - базова площадка РОС нано /Рос Атом - Полигон Старт-ПРО/

Двете ученички от Севлиево се включиха в петдневната образователна програма в направление STEAM заедно с ученици и учители от Кюстендил, Първомай, Пловдив и София. Групата бе водена от Иглика Ангелова от Център за творческо обучение в София. Лагерът включваше ежедневни занимания в работилниците на Центъра за проектно творчество „СТАРТ–ПРО“.

Първото занятие за българските ученици би в интерактивния музей „Айщайнум“, или Площадка № 1 в „Академията на Айнщайн“, където се изучава най-универсалната енергия на планетата, електрическия ток. Там те търсиха отговор на въпросите: какво представлява тази енергия; може ли да пипнеш мълния и да останеш жив; кои са източниците на електрическа енергия, какво е „война на токовете“, как пеят бубините на Тесла, как се разпространява енергията по въздуха.

Ренета и Елица в ролята на научни работници, снимка: СУ "Васил Левски"

Бяха предвидени и занимателни задачи по механика, оптика, електродинамика и медицина. Участниците работиха с микроскоп, запознаваха се с интересни растителни и животински микроорганизми в експозицията „Микросвят“ и флорариума. В лабораторията „БиоАрт“ на Старт Про младежите изучаваха химичните свойства на растенията и преминаха през интегриран урок със серия експерименти и занятия от различни области на науката.

Не по-малко вълнуващо бе обучението им в планетариума, където учиха как са изучавали небесните светила в древността, за какво говорят скалните рисунки, календара на ацтеките и детайли за древногръцката астрономия, както и хелиоцентричната гледна точка на Николай Коперник.

Кои са основите на електрониката и електротехниката, работа с електрически схеми, създаване и програмиране на електронни схеми, бяха част от проблемите, които разглеждаха в Работилница „Доктор по електроника“. 

Учениците от България по време на научни занимания, снимка: СУ "Васил Левски"

За последните няколко години в Москва са създадени няколко парка, ориентирани към атрактивното представяне на професиите на бъдещето. Групата от България посети най-новия иновативен парк на корпорацията „МАРС-ТЕФО“, където учениците бяха включени в играта „Звездни капитани“ – телепортация в 2060 година.

Демонстрации на някои основни професионални подхода към инженерните задачи в областта на програмирането и практически урок преминаха младите хора в Работилница по мобилна робототехника. Имаха и часове по 3D моделиране и фотография, а най-забавна и атрактивна бе задачата им да приготвят молекулярна кухня.

Извън сериозните научни занимания, българските ученици посетиха Ботаническата градина на Московския държавен университет – най-старата ботаническа градина в Москва, основана по времето на Петър I в 1706 година. Разходиха се по Червения площад, посетиха Третяковската галерия и храм-паметника „Василий Блажений“, бяха и на улица „Арбат“.

Един от най-запомнящите се моменти от престоя им в столицата на Русия беше посещението на парк „Зарядие“, открит през 2018 г., който се намира близо до „Кремъл“ и представлява нов поглед към организацията на градската среда.

Ренета и Елица от Севлиево са убедени, че това е най-уникалното им преживяване до сега и за тях ще остане незабравимо.

"Севлиево онлайн"

 

Керамиката и точарството не са остарели занаяти, децата ги харесват
Образование
Закриват се пет паралелки след първото класиране за гимназиите
Образование
В Природоматематическата и Априловска гимназия се влиза с най-висок бал
Образование
Лято в библиотеката и читалня на открито
Образование
Близо седемдесет души ще се явят на матура през август
Образование
Учениците могат да се запознаят с работата си от изпита след 7 клас
Образование
МОН призна за невалидните документи от университета в Габрово
Образование
Когато всички са приятели, въпреки че идват от различни места
Образование
Учителка в с. Чепинци е в основата на високия успех на матурата по биология
Образование
Дуалното обучение в Севлиево - трудно начало, видими ползи
Образование
Ученици от Чехия са на обучение в Историческия музей
Образование
СУ "В. Левски" е сред първите пет в областта по успех след 7 клас
Образование
Окончателно: две са пълните шестици на матурите в Севлиево
Образование
СУ "В. Левски" в Севлиево е трето по успех на матурата по БЕЛ
Образование
Как ТУ в Габрово е издавал невалидни документи за квалификация
Образование
Отново на първите места са бъдещите електротехници на ПГМЕТ
Образование