Москва като място за наука усетиха Ренета и Елица от СУ „В. Левски"
Ренета Николова и Елица Иванова, снимка: СУ "Васил Левски"

От 14 до 21 април т.г. Ренета Николова от 9 „а“ и Елица Иванова от 9 „б“ клас на СУ „Васил Левски“ участваха в международна  ученическа и учителска лагер - школа за развитие и подкрепа на талантливи ученици от гимназиален етап. Лагерът се проведе в Москва по покана на Московския Градски Педагогически Университет  (МГПУ) - базова площадка РОС нано /Рос Атом - Полигон Старт-ПРО/

Двете ученички от Севлиево се включиха в петдневната образователна програма в направление STEAM заедно с ученици и учители от Кюстендил, Първомай, Пловдив и София. Групата бе водена от Иглика Ангелова от Център за творческо обучение в София. Лагерът включваше ежедневни занимания в работилниците на Центъра за проектно творчество „СТАРТ–ПРО“.

Първото занятие за българските ученици би в интерактивния музей „Айщайнум“, или Площадка № 1 в „Академията на Айнщайн“, където се изучава най-универсалната енергия на планетата, електрическия ток. Там те търсиха отговор на въпросите: какво представлява тази енергия; може ли да пипнеш мълния и да останеш жив; кои са източниците на електрическа енергия, какво е „война на токовете“, как пеят бубините на Тесла, как се разпространява енергията по въздуха.

Ренета и Елица в ролята на научни работници, снимка: СУ "Васил Левски"

Бяха предвидени и занимателни задачи по механика, оптика, електродинамика и медицина. Участниците работиха с микроскоп, запознаваха се с интересни растителни и животински микроорганизми в експозицията „Микросвят“ и флорариума. В лабораторията „БиоАрт“ на Старт Про младежите изучаваха химичните свойства на растенията и преминаха през интегриран урок със серия експерименти и занятия от различни области на науката.

Не по-малко вълнуващо бе обучението им в планетариума, където учиха как са изучавали небесните светила в древността, за какво говорят скалните рисунки, календара на ацтеките и детайли за древногръцката астрономия, както и хелиоцентричната гледна точка на Николай Коперник.

Кои са основите на електрониката и електротехниката, работа с електрически схеми, създаване и програмиране на електронни схеми, бяха част от проблемите, които разглеждаха в Работилница „Доктор по електроника“. 

Учениците от България по време на научни занимания, снимка: СУ "Васил Левски"

За последните няколко години в Москва са създадени няколко парка, ориентирани към атрактивното представяне на професиите на бъдещето. Групата от България посети най-новия иновативен парк на корпорацията „МАРС-ТЕФО“, където учениците бяха включени в играта „Звездни капитани“ – телепортация в 2060 година.

Демонстрации на някои основни професионални подхода към инженерните задачи в областта на програмирането и практически урок преминаха младите хора в Работилница по мобилна робототехника. Имаха и часове по 3D моделиране и фотография, а най-забавна и атрактивна бе задачата им да приготвят молекулярна кухня.

Извън сериозните научни занимания, българските ученици посетиха Ботаническата градина на Московския държавен университет – най-старата ботаническа градина в Москва, основана по времето на Петър I в 1706 година. Разходиха се по Червения площад, посетиха Третяковската галерия и храм-паметника „Василий Блажений“, бяха и на улица „Арбат“.

Един от най-запомнящите се моменти от престоя им в столицата на Русия беше посещението на парк „Зарядие“, открит през 2018 г., който се намира близо до „Кремъл“ и представлява нов поглед към организацията на градската среда.

Ренета и Елица от Севлиево са убедени, че това е най-уникалното им преживяване до сега и за тях ще остане незабравимо.

"Севлиево онлайн"

 

РУО определи в кои сгради и зали ще се проведат матурите
Образование
213 абитуриенти в общината ще се явят на задължителна матура
Образование
ПГТ "Пенчо Семов" ще приема ученици за професия "икономист"
Образование
Матурите в 12 клас ще са на 1 и 3 юни
Образование
Закриване на училището в с. Ряховците ще се обсъжда на сесия утре
Образование
Детските градини и ясли в Севлиево ще отворят на 1 юни
Образование
Окончателно: в с. Ряховците вече няма да бие училищен звънец
Образование
Професия Екскурзовод - да бъдеш очите и душата на туристите
Образование
Ще има изпращане на абитуриентите, пише се протокол
Образование
Студенти от Габрово създадоха модел за измъкване на туризма от кризата
Образование
Техническият университет в Габрово предлага онлайн изпити за кандидат-студенти
Образование
В гимназия "Пенчо Семов" подготвят аниматори с широка реализация
Образование
СБУ номинира три учителки за отличие "Неофит Рилски"
Образование
Красимира Томева получава отличието "Неофит Рилски"
Образование
Професия Хотелиер - да създаваш у хората усещането, че са специални
Образование
В ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ изпращат първия виртуален випуск
Образование