Търсене

Мрежа от групи във Фейсбук разпространява дезинформация

Разследването е част от съдържанието на платформата за проверка на фактите Factcheck.bg
Мина Киркова, Factcheck.bg
Мрежа от групи във Фейсбук разпространява дезинформация

Над 100 различни групи и страници във Фейсбук функционират в мрежа, в която се разпространява дезинформация от 2020 година насам. Групите набират популярност в разгара на пандемията и първоначално се фокусират върху темата за Ковид-19, мерките срещу разпространението на вируса и ваксините. С началото на войната в Украйна мрежата се пренасочва към разпространяване на проруска дезинформация. Запазва се обаче водещият принцип всяка тема да се използва за антисистемни послания, насочени конкретно срещу редовните правителства, управлявали страната от началото на пандемията насам. 

Изображение - 13269  

Мрежа от групи с обща визия, послания и администратори

Изображение - 13268  

Всички групи споделят и общи администратори. Това са най-често  профилите „Цветан Бонев“ и „Йордан Бонев. Освен от тях, групите се администрират и от Фейсбук  страници, които също имат смислови и визуални прилики както помежду си, така и с групите.

Изображение - 13270  

Разследването на Factcheck.bg установи 17 страници с подобно съдържание, които администрират общо над 80 групи. Повечето страници са регистрирани във Фейсбук като новинарски или медийни профили. Общ мотив има както в имената, така и в описанията на страниците. Повечето от тях се представят за „алтернативен източник на информация: „Антимедия, „Обективни новини, „Антиновини, „Тайното познание, „Обществена критика.

Кои са администраторите на групите

В профила  „Цветан Бонев (доскоро „Ц. Б.) могат да бъдат открити лични снимки, които показват ясна прилика с човек със същото име – син на Венцислав Ангелов-Чикагото. Ангелов е председател на партия „Истината и само истината, учредена през 2020 г. Русенецът беше осъден на 3 години и половина затвор за за участие в приготовление на международен канал за наркотрафик от Перу до Испания. След като няколко години се укрива в чужбина, той е екстрадиран от германия в България, където излежава присъдата си.

Изображение - 13271  

В профила „Yordan Bonev са публикувани лични снимки и видеоклипове, на които Бонев се представя с името си. Йордан Бонев също е син на Венцислав Ангелов-Чикагото. Той доби популярност през 2013 г. , когато заедно с Бисер Миланов са заснети в първите дни на протестите срещу правителството на Орешарски през 2013 година. С тях е и Николай Бареков, който по това време беше изпълнителен директор на TV7. Миланов и Бонев в последствие са и задържани за хулигански прояви и провокации на протестите. Йордан Бонев по-късно разпространи и кореспонденция, за която твърдеше, че е с кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, която според сигнализиращия до медии и институции Бонев, готвела „преврат.

Свежи попълнения в мрежата

На 4 февруари тази година една от по-популярните групи в мрежата се преименува от „ИСКАМЕ ОСТАВКА НА КАБИНЕТА ДЕНКОВ -ГАБРИЕЛ на „Искаме Оставката на националните предатели от Сглобката.

Изображение - 13272  

От 5 февруари вече активен публикуващ в групата е и профилът „Николай Бареков Буден Журналист. Той става и администратор на групата, заедно с Цветан Бонев, Йордан Бонев и една от страниците. Групата има близо 20 хиляди членове.

Изображение - 13273  

В последните няколко седмици профилът на Цветан Бонев публикува и линкове към канала на Barekov News (BNews) в Телеграм, приканквайки потребителите да влязат в „нашия канал в Телеграм. Профилът „Николай Бареков Буден Журналист също споделя линкове към сайта bnews в групата. Проверка на Factcheck.bg показа, че домейнът bnews.bg е регистриран от фирма с наименованието „М Онлайн“ ЕООД. Неин управител и едноличен собственик на капитала по данни от Търговския регистър е Мария Календерска.

Изображение - 13277  

Това не е единствената група от тази мрежа, в която от профила „Николай Бареков Буден Журналист се разпространяват неверни твърдения – разследване на Factcheck.bg от август 2023 г. показва, че профилът „Николай Бареков Буден Журналист” използва няколко от групите в мрежата, за да споделя невярното твърдение, че „България е под руска обсада в Бургаския залив”. 

Какви послания се разпространяват

Мрежата набира първоначална скорост в разгара на пандемията от Ковид-19. Посланията в групите внушават съмнение в законноста и ефективността на ваксините. При въвеждането на Зеления сертификат за удостоверяване на преболедуване или ваксинация, групите експлоатират и насърчават недоволството на хората срещу ограниченията. Общо 17 от групите в мрежата разпространяват дезинформация за пандемията, показа разследването на Factcheck.bg. 

От 24 февруари 2022 година насам вниманието се съсредоточава върху войната на Русия срещу Украйна. Разследването на Factcheck.bg откри голям брой групи, част от същата мрежа, които изразяват ясна подкрепа за Русия – общо 30. Във всички тях се разпространява дезинформация за войната посредством описаните по-рано методи – чрез публикуване на съдържание от сайтове със сменящи се през няколко месеца домейни, а понастоящем – чрез препубликуване на публикациите от личния профил на Йордан Бонев и страницата „Национално обединение”.

Но независимо от темата, основната мишена на групите са българските редовни правителства от 2021 г. насам. 

Забелязва се, че в този период почти няма групи в мрежата, които да критикуват управлението на служебните правителства на президента Румен Радев. Групите с подобни послания са само две:

Изображение - 13274  

В най-голям брой от администрираните от тази мрежа групи се призовава за сваляне на правителството. Първо това на ПП, БСП, ИТН и ДБ през между декември 2021 г. и юни 2022 г., а после и на настоящия кабинет Денков-Габриел. Общо групите с такива послания са 43. 

Сред групите с вътрешнополитическа насоченост има „широкоспектърни” антисистемни послания като „ВРЕМЕ Е ЗА СМЯНА НА СИСТЕМАТА! БЕЗ ПАРТИИ” и „ГЛАСЪТ НА НАРОДА! НИЕ СМЕ СРЕЩУ ВСЯКА ВЛАСТ ПРОТИВ НАРОДА”, редица различни вариации на искания за оставка, затвор и пр. на бившия премиер Кирил Петков, а по-нататък и на настоящото правителство (една от най-популярните групи в момента има над 50 хиляди членове и иска оставката на кабинета Денков-Габриел), както и призив за издигане на лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов за премиер. Тази група обаче сменя името си и тематиката през юни 2023 година и вече се занимава с развлекателното предаване „Ергенът”.

След всички опити за „национално обединение” на членовете на мрежата от групи по най-различни теми, най-успешната група, администрирана от двата профила Цветан Бонев и Йордан Бонев, става „РЕФЕРЕНДУМ ПРОТИВ ЕВРОТО. дА ЗАПАЗИМ БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ” (групата е сменяла името си няколко пъти от създаването си през октомври 2022 г., но промените са само стилистични). За по-малко от два месеца, тя е събира близо 78 хиляди членове. Днес те са над 83 хиляди. 

Как работи мрежата

Страницата „Национално обединение” и групата „Референдум против еврото” започват да работят паралелно, като съдържание се споделя от едното на другото място, а линковете към уебсайтове, които алгоритъмът на Фейсбук маркира като недостоверни, са сведени до минимум в края на 2023 г., а към края на февруари 2024 г. – премахнати изобщо.

Групите функционират чрез вътрешно „промотиране” във вече наличните и набрали популярност други групи. Администраторите публикуват почти идентични постове, с които приканват членовете на съществуващата група да се присъединят към новосъздадената такава, често и да „поканят своите приятели”.

Изображение - 13276  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!