Търсене

МРРБ: Кандидатстването за саниране на многофамилни жилища стартира в средата на ноември

Този път няма да важи принципа "първи по време, първи по право", а подбор и оценка по зададени критерии
Емилия Димитрова
МРРБ: Кандидатстването за саниране на многофамилни жилища стартира в средата на ноември

Заради неспазена технология за направа на външна топлоизолация, част от фасадата на саниран в Севлиево блок се срути през лятото на 2017 г., снимка: "Севлиево онлайн"

Кандидатстването за саниране на жилищни сгради със средства по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да стартира от средата на ноември, обявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Какво е ясно до момента: ще бъдат санирани сгради с минимум 4 самостоятелни жилища и повече от един собственик. Допустими са всички 265 общини на страната, а процедурите ще се управляват от общинските администрации.

Предвижда се подкрепата за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд да протече

на два етапа.

При първия ще може да се кандидатства до 31.03.2023 г, като сдруженията на собствениците ще получат безвъзмездно 100% от средствата за саниране. Вторият етап за кандидатстване ще продължи до 31.12.2023 г., като одобрените жилищни сгради ще получат 80% безвъзмездна финансова помощ от плана, а останалите 20% ще са за сметка на собствениците. 

Допустими за саниране са устойчиво конструктивни сгради - блокове или блок секции, проектирани преди 26 април 1999 г., без значение от вида строителство. Собствениците ще са задължени да регистрират сдружение с най-малко 67% съгласие за участие в програмата, както и 100% съгласие за изпълнение на строително-ремонтните дейности.

Всяко сдружение ще трябва да изготви за своя сметка технически паспорт на сградата, както и енергийно обследване.

Разходите за тези документи ще бъдат възстановени на сдруженията, с които се сключи договори за саниране. Няма да има предимство за собствениците на сдружения, които са подали документи за участие по Националната програма за енергийна ефективност и ще трябва да кандидатстват наново, подавайки всички изисквани документи. Това означава, че всичко направено до момента, не може да свърши никаква работа.  

Сред дейностите, които ще са допустими,

са подмяна на дограми, монтаж на  топлинна изолация по стени, покриви, подове, монтиране на възобновяеми енергийни източници. Няма да се финансира подмяната на асансьори, но ще са допустими системи за оползотворяване на енергията от възобновяеми енергийни източници, ремонт или подмяна на отоплителни, охладителни и вентилационни системи в общите части на сградата, замяна на вертикалните отоплителни системи с хоризонтални, ремонт на електрическите системи в общите части и монтаж на енергоспестяващо осветление, системи за автоматизирано осветление и отопление на сградите и др.

Допустими за финансиране ще са също съпътстващите строително-монтажни дейности в хода на изпълнение на мерките за енергийна ефективност и възстановяване на общите части, както и за възстановяване в първоначалния вид на собствеността на хората, която е нарушена при монтирането на дограма или други за отстраняване на локални дефекти и повреди, ремонт на пожарна техника, мълниезащитата на сградите, осигуряване на достъпна архитектурна среда и др. Няма да се финансират дейности като вертикална планировка на сградите, ремонт на ВиК системите, обзавеждане или смяна на отоплителните уреди на жилищата.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.