МРРБ-министърът: „Сечта във вододайните зони вреди на водоснабдяването“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков призна, че изсичането на гори във вододайните зони на община Севлиево нанася многобройни вреди на водоснабдяването в общината. „С обезлесяването се разрушава повърхностния хумусен слой на почвата, чувствително намалява количеството на подпочвените води и се намалява качеството на водите в повърхностните водоизточници“, пише Николай Нанков в писмо до Антон Кутев – председател на комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите в 44-тото Народно събрание. Писмото на министър Нанков е отговор на поставените му от Антон Кутев въпроси, свързани с водоснабдяването на община Севлиево, след като Боян Ботев – председател на инициативния комитет за събиране на подписка с искане за изграждане на язовир, внесе подписката от миналата есен при г-н Кутев. В отговора на Николай Нанков обаче не се говори за конкретни действия по отношение сечта във вододайните зони, тъй като това е „извън компетенциите на МРРБ“ , но се отбелязва, че „е необходимо да се търси съдействие от всички отговорни институции“.

В същото писмо от министър Нанков до Антон Кутев се отговаря и на питането от народния представител за възможностите да се удовлетвори гражданското искане за доизграждане на язовир „Мокра Бяла“. „Към настоящия момент за изграждане на язовир „Мокра Бяла“ следва да бъдат направени нови проучвания за определяне на техническите му параметри, техническа обосновка на проекта, анализ разходи-ползи, брой на населението, определяне на социалната поносимост на цената на водоснабдителните и канализационни услуги при построяване на язовирна стена и прилежащи съоръжения, предвид акта, че след язовир за питейно водоснабдяване, се изгражда пречиствателна станция за питейна вода и съпътстваща инфраструктура“, пише Николай Нанков. И по-долу обяснява, че освен необходимите проучвания на регионално ниво, не е за пренебрегване да се помисли върху водоснабдяване на гр. Севлиево и част от селата в общината от язовир „Христо Смирненски“, като са целта бъде изграден нов довеждащ водопровод от язовира.

Писмото-отговор на министъра на регионалното развитие до депутат Антон Кутев е с дата 8 август 2017 г. Копие от отговора на г-н Нанков е изпратено и до председателя на гражданско сдружение „Граждани на Севлиево“ Боян Ботев. 

Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
Засега не се обмисля режим на водата, но никой не знае докога
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1 октомври
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
Стартира GABROVO GREEN ACCELERATOR
Общество
Млад мъж се е удавил в язовир "Александър Стамболийски"
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 27 лв.
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
През юли в областта са издадени 12 заповеди по Закона за защита от домашно насилие
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Правителството прие промени към изискванията за млечните продукти
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество