МРРБ-министърът: „Сечта във вододайните зони вреди на водоснабдяването“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков призна, че изсичането на гори във вододайните зони на община Севлиево нанася многобройни вреди на водоснабдяването в общината. „С обезлесяването се разрушава повърхностния хумусен слой на почвата, чувствително намалява количеството на подпочвените води и се намалява качеството на водите в повърхностните водоизточници“, пише Николай Нанков в писмо до Антон Кутев – председател на комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите в 44-тото Народно събрание. Писмото на министър Нанков е отговор на поставените му от Антон Кутев въпроси, свързани с водоснабдяването на община Севлиево, след като Боян Ботев – председател на инициативния комитет за събиране на подписка с искане за изграждане на язовир, внесе подписката от миналата есен при г-н Кутев. В отговора на Николай Нанков обаче не се говори за конкретни действия по отношение сечта във вододайните зони, тъй като това е „извън компетенциите на МРРБ“ , но се отбелязва, че „е необходимо да се търси съдействие от всички отговорни институции“.

В същото писмо от министър Нанков до Антон Кутев се отговаря и на питането от народния представител за възможностите да се удовлетвори гражданското искане за доизграждане на язовир „Мокра Бяла“. „Към настоящия момент за изграждане на язовир „Мокра Бяла“ следва да бъдат направени нови проучвания за определяне на техническите му параметри, техническа обосновка на проекта, анализ разходи-ползи, брой на населението, определяне на социалната поносимост на цената на водоснабдителните и канализационни услуги при построяване на язовирна стена и прилежащи съоръжения, предвид акта, че след язовир за питейно водоснабдяване, се изгражда пречиствателна станция за питейна вода и съпътстваща инфраструктура“, пише Николай Нанков. И по-долу обяснява, че освен необходимите проучвания на регионално ниво, не е за пренебрегване да се помисли върху водоснабдяване на гр. Севлиево и част от селата в общината от язовир „Христо Смирненски“, като са целта бъде изграден нов довеждащ водопровод от язовира.

Писмото-отговор на министъра на регионалното развитие до депутат Антон Кутев е с дата 8 август 2017 г. Копие от отговора на г-н Нанков е изпратено и до председателя на гражданско сдружение „Граждани на Севлиево“ Боян Ботев. 

Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
От този месец "Севлиевогаз" приспада от сметките за газ
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество