Търсене

МРРБ не разполага с информация за рушащ се каменен мост на изхода на с. Горна Росица

Емилия Димитрова
МРРБ не разполага с информация за рушащ се каменен мост на изхода на с. Горна Росица

Снимка: opoznai.bg

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството не са постъпвали сигнали за технико-експлоатационното състояние на общински път, в частта на каменния мост над р. Росица, поради което министерството не разполага с данни за степента на разрушаването му, както и за интензитета на трафика в двете посоки. Това гласи отговор на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков на въпрос от народния представител от Габрово Даниел Петров ("Възраждане") по повод експлоатационното състояние на моста на изхода от с. Горна Росица, севлиевска община, в посока с. Яворец и Габрово. 

Мостът, отговаря министър Шишков през декември 2022 г., се намира на общински път с номер и наименование GAB2181 / ІІ-44, Севлиево - Драгановци / - Горна Росица. Пътят е ІІІ - 4402  и е на територията на община Севлиево. Законовите правомощия и задължения за планирането, управлението и поддържането на общинската пътна мрежа са на кмета на съответната община, на чиято територия се намира общинският път или участък от него, се уточнява още в отговора. 

От по-нататъшните уточнения на служебния министър става ясно, че в регионалното министерство не са постъпвали искания за финансиране ремонт на въпросния мост, но и става ясно, че "в резултат на поетата през 2022 г. чрез Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) инициатива за реализацията на инвестиционни намерения на общинските администрации" и "ясно разписани условия и допустимост за кандидатстване за финансово подпомагане, включително и вида на допустимите обекти и дейности, насочени към подобряване технико-експлоатационното състояние на линейната техническа инфраструктура – общинската пътна и улична мрежа и ВиК инфраструктура", Община Севлиево е кандидатствала с три приоритетни инвестиционни проекта, насочени към подобряване на ВиК инфраструктурата.

Министър Шишков изрично посочва обект: „Реконструкция на довеждащ водопровод до ПСПВ „Стоките“ и Източен водопроводен клон за питейна вода Участък: Източен водопровод, клон ПСПВ „Стоките“ до ревизионна шахта при с. Буря - с. Добромирка – етап 2, участък № 1 водопровод от т. 570 до т. 700 с дължина 4205 м., от което става ясно, че мостът на с. Горна Росица не е сред обектите, за които от местната власт е поискано, а от МРРБ одобрено финансиране.  

Каменният мост на изхода от с. Горна Росица се намира на общински път. По данни на депутата в 48 Народно събрание Даниел Петров съоръжението е построено след голямото наводнение през 1939 г. чрез така нареченото Общо строително предприятие, както и с наети майстори от село Горна Росица и съседните села. Дарения за построяването му са предоставени от Министерството на вътрешните работи, както и от самия Цар Борис III, който лично обходил пострадалите от водната стихия селища.

В периода от построяването му до днешни дни ремонт на моста е правен само веднъж, но по предоставените във въпроса на Петров данни не се споменава кога е бил този ремонт. Тогава контурите на съоръжението са бетонирани с леко уширение, монтиран е и парапет, а настилката е покрита с асфалт. Оттогава ограничение за габарит и тегло за преминаване по моста няма и по него се движат както тежки камиони, натоварени с трупи, така и училищни автобуси.

Върху състоянието на съоръжението оказва влияние и засиления трафик от последните години към селата Валевци, Стоките и град Априлци. "В пролетните и есенни месеци река Росица е изключително буйна и пълноводна, предвид факта, че само на сто метра срещу течението ѝ в нея се влива река Лопушница. Рамото на моста, намиращо се от южната му страна, в частта си, която се обляга на земния скат, е започнало да се разрушава и свлича. Това свличане е точно на място, където спира за изчакване автомобилът, идващ от селото, в посока село Яворец. Това свличане се увеличава с всеки изминал ден, а суровите климатични условия на Предбалкана спомагат за ускоряването на този процес", смята депутатът. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.