Търсене

Музеят на хумора и сатирата представя “Ах, това Вариете” - онлайн архив

Музеят на хумора и сатирата представя “Ах, това Вариете” - онлай

Публиката на Вариететния театър, архив

Музеят на хумора и сатирата представя “Ах, това Вариете” - онлайн архив, посветен на Експерименталния сатиричен вариететен театър в Габрово.

Вариететният театър в Габрово е емблематична институция, съществувала в периода 1985 - 1999 под един покрив с Дома на хумора и сатирата. Габровци с умиление си спомнят за уютните вечери, прекарани в характерната барова атмосфера сред талантливи актьори, бляскави костюми, танци и музика. Изложбата дава възможност на публиката да проследи подробно историята на театъра, да получи информация за всяка играна пиеса и да се срещне отново с главните герои в тази както красива, така и малко тъжна приказка. Много от тези герои - в наши дни вече утвърдени актьори, режисьори, хореографи и музиканти - са започнали кариерата си именно във Вариетето, както галено наричат театъра габровци.

Изображение - 9915

Сред художествените ръководители на театъра са именити личности като Николай Николаев, Вили Цанков, Сотир Майноловски и Николай Георгиев, а актьорския си прощъпулник на фамозната въртяща се сцена са направили Деница Шопова, Николай Кипчев, Нона Йотова, Къци Вапцаров, Пепа Попзлатева, Тео Елмазов. От по-младото поколение артисти, играли във Вариетето, са Орлин Павлов, Йоана Захариева и Стефан А. Щерев, а на гастрол са идвали звезди като ВГ Трик, Никола Анастасов, Камелия Тодорова, Стефан Мавродиев и много други.

Онлайн архивът е създаден под формата на достъпен и лесен за навигация уебсайт. В раздел Хронология са набелязани ключови моменти от историята на театъра; в раздел Пиеси се намират всички играни представления и там можете да гледате автентични техни видеозаписи. Раздел Лица среща с хората, работили в театъра и съдържа снимки, биографии, изиграни пиеси и видео интервюта. Освен това в сайта ще откриете и хронологично подредени отзиви от пресата, както и галерия от снимки - пред и зад кулисите.

Архивът е достъпен на http://variete.humorhouse.bg/

Музеят на хумора и сатирата благодари сърдечно на Държавен архив - Габрово и Регионална библиотека “Априлов - Палаузов” за оказаната помощ при събирането на архивни материали.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.