Търсене

Музеят на хумора в Габрово няма да приема реклами и спонсорство от компании за изкопаеми горива

Музеят на хумора в Габрово няма да приема реклами и спонсорство от компании за изкопаеми горива

Въглищната ТЕЦ „Брикел“ в гр. Гълъбово е редовен замърсител. Снимка: „Грийнпийс – България“, от сигнал, 2019 г.

Музеят на хумора и сатирата в Габрово няма да приема реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива, обявиха от институцията.

Решението е отговорно и цели да се намали дезинформацията за замърсяването и за климатичната криза. Взето е след съвместна работа по кампаниите на „Грийнпийс“ – България, свързани с енергийния преход от замърсяващите и подклаждащи климатичната криза изкопаеми горива към чисти възобновяеми енергийни източници.

Една от тези кампании е Европейска гражданска инициатива за забрана на рекламирането и спонсорството от компании за изкопаеми горива. Компаниите от тази индустрия използват рекламата, както и спонсорирането на различни културни, спортни, социални и други събития и институции, за да представят дейността си в благоприятна светлина, докато всъщност продължават да работят постарому с разрушителен ефект за хората, околната среда и климата. Те използват

рекламни трикове, които представят изкопаемите горива като „чисти“

и безопасни за здравето ни, като прикриват факта, че именно те допринасят за задълбочаването на климатичната криза.

„Поддържането на широка и пълноценна културна програма изисква солидни средства и усилия. Събитията ни трябва да са достъпни, за да можем да изпълняваме основните си функции, осигурявайки достъп до култура на възможно най-широк кръг от хора. Но освен тази отговорност, ние носим и отговорност по отношение на света, в който живеем“, коментира Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово. „Не можем да допуснем чрез нас замърсяващи и вредящи на климата компании да се опитват да изпират имиджа си. Затова в годината на нашата 50-годишнина и на 25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата, което е изцяло посветено на устойчивия начин на живот, ние официално се отказваме от рекламите и спонсорствата от компании за изкопаеми горива“.

От институцията скоро планират да излязат с декларация за следване на екологична мисия, според която всички дейности в музея ще бъдат подлагани на оценка за устойчивост, а обществеността ще бъде въвличана в зелени каузи.

„Грийнпийс“ – България и Музеят на хумора и сатирата отправят призив

и към хората да подпишат петицията за забраната на реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива. Тя е достъпна онлайн тук.

Продължете да четете оттук.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.