Музейно училище се създава в Габровска област

Идейният проект за създаване на Център и интернет платформа „Музейно училище” – партньорска инициатива на Националния музей на образованието /НМО/ и Регионалното управление на образованието /РУ/ – Габрово, получи подкрепа от музейната колегия в областта.

Това стана на среща между инициаторите на проекта и представители на EМО „Етър”, МАИР „Боженци”, Исторически музей – Севлиево, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, Музей ”Дом на хумора и сатирата”, Интерактивен музей, ХГ „Христо Цокев” Габрово и детска градина „Младост” – Габрово.

Директорът на НМО Мая Карагьозова запозна участниците с идеята  за регионален Център, чиято цел е координация между музея и училището в помощ на учителите и педагогическите специалисти за представяне и ползване на културното наследство в училище.   

Георги Маринов, началник на Регионалното управление на образованието - Габрово,  разясни как може да се обвържат музейните образователни програми и съвместните дейности музей-училище с професионалното израстване на учителите и колко е важно учителят да знае, че кариерното му развитие е подкрепено институционално – от РУО, от Областна управа, от Община, от музей.

Устойчивостта на един такъв проект според Маринов, „зависи от общността (учители, музейни специалисти, родители) и най-вече от нагласите на участниците в процеса, които трябва да се стремим да променяме адекватно на времето”.

В този смисъл г-жа Карагьозова подчерта, че информация за инициативата е представена на Парламентарната комисия по науката и образованието към 44-то Народно събрание, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Областен управител – Габрово, Националното издателство за образоване и наука „Аз Буки”, които са приветствали идеята.

Информация за дългогодишно партньорство между НМО и ДГ „Младост”  с ефект върху професионалното развитие представиха Павлина Минковска, директор на детската градина и учителката в нея Ставрина Григорова.

Музейните специалисти от областта открито говориха за проблемите  в работата с ученическата аудитория – предлагане на едни и същи занимания, които отегчават децата (например във всички музеи се рисува); много малък процент на заинтересованост от страна на учителите; неефективно протичане на летните занимални; заплащането на вход като пречка за провеждане на урочна дейност в някои музеи.

Обединяващото мнение е, че идеята може да е успешна, само ако процесът е двустранен, да се работи съвместно, за да се срещнат потребностите на учителите с предлаганите образователни програми.

Габровският регион притежава огромен потенциал. Музеите и  галериите в областта са един уникален, увлекателно написан, богато илюстриран учебник по история, етнография, архитектура, изобразително изкуство, литература, география, археология от палеолита, през античността, средните векове и Възраждането до наши дни. Тази обективна даденост според директора на НМО Мая Карагьозова, е шанс регионът да създаде модел за взаимодействие между музеите и училището, свързано с кариерното израстване на педагогическите кадри.

До 15 ноември участниците в срещата ще подготвят информация какво предлагат отделните музеи и галерии в областта като начална стъпка за следваща обща среща с представители на педагогическата общност.

СУ „В. Левски" първо в страната обучи децата да спасяват близките си от инсулт
Образование
Електротехниците на ПГМЕТ - сред най-добрите у нас
Образование
СУ "Отец Паисий" обябява прием за учебната 2021/2022 г.
Образование
Езиков център "Видима" закри още една пандемична учебна година
Образование
От утре се приемат заявки за безплатните летни ваканции на ученици
Образование
Днес започна кандидат-гимназиалната кампания
Образование
Ученици от ПГ "Марин Попов" ще практикуват в автосервизи на „Опел“ в Испания
Образование
СУ "Васил Левски" ще бъде домакин на фестивала "Наука на сцената"
Образование
Реализирана мобилност на ПГМЕТ по проект „21 век активно гражданство“
Образование
Премиерът Стефан Янев се срещна с ученици от Габрово
Образование
Излезе първото класиране за гимназиите
Образование
Отлично представяне на ПГМЕТ в състезанието IT Знайко
Образование
Ученици от шест училища в областта ще почиват на разноски на държавата
Образование
Кабинетът одобри близо 1 млн. лв. за безплатна почивка на 2577 ученици
Образование
Има места в гимназиите след първо класиране, няма да се закриват паралелки
Образование
Математика с английски и немски език са най-желаните паралелки в областта
Образование