МВР: Не давайте пари на лица, твърдящи, че роднините ви са болни от коронавирус

автор: Ружа Любенова

източник: вестник "Седмицата"

Полицията изрично предупреди, че извършители на телефонни измами може да се възползват от страха на хората във връзка с болестта коронавирус. А Севлиевско има много горчив опит с този вид престъпления. Десетки хора, обикновено на възраст, повярваха на измамници и им дадоха спестявянията си – заблудени, че помагат на болен роднина , на полицията и т. н. „Призоваваме гражданите да не се доверяват при получаване на телефонно обаждане, при което се искат пари, без значение от кого или по какъв повод!“

Оказва се, че вече има засечени единични опити да се пробутва подобна "информация" на набелязани за жертви доверчиви хора. Измамниците се опитвали да ги заблудят, че техни близки са заболели от коронавирус. „А оттам следва искане на пари за лечение“, предупредиха от пресцентъра на МВР. „Поставени в условията на извънредно положение, хората са склонни да действат прибързано, под влияние на силни емоции. Същевременно, тази ситуация е „добра среда” за развиване на престъпни намерения.

Основно правило - винаги проверявайте достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и използвана с цел извършване на престъпление. Сигнализирайте на телефон 112. Не давайте пари на непознати по никакъв повод!“

Специално за измамите около коронавируса от МВР допълниха: “Измамниците може да се възползват от страха и несигурността около разпространението на коронавируса - не им позволявайте да злоупотребяват с вашите емоции…! Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари по повод разпространението на коронавируса!

Имайте предвид, че измамливите обаждания могат да се случат по всяко време на денонощието, докато сте на работа или вкъщи! Използвайки ситуацията в момента, е възможно сценариите за телефонни измами да бъдат свързани с коронавируса.

От полицията дадоха и примери за евентуална заблуда: Обаждане от непознат, който се представя за лекар, твърди, че Ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение.

Втори сценарии на измамниците: Плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.

Трети - даване на „капаро“ за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени.

„Не се доверявайте на обаждания от непознати или такива, представящи се за полицаи, лекари, ваши близки или роднини, особено, ако ви искат пари за лечение на коронавирус, закупуване на ваксина, лекарство и др.! Опитайте се да запазите самообладание!

Подчертаваме - към момента няма ваксини, таблетки, отвари, лосиони или други продукти с рецепта или без рецепта, за „излекуване“ от covid-19 – онлайн или в магазин. Ако имате съмнения, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус потърсете информация от здравните власти или се свържете с тел. 112! Игнорирайте онлайн оферти за ваксини, лекарства и др.!

В случай на посещение на домашния Ви адрес от непознати, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла, изисквайте задължителна легитимация за удостоверяване на принадлежността им към органите на МВР или здравните власти.

При съмнение за опит за неправомерни действия, позвънете на тел.112! Отново припомняме, че хората могат да получат точна информация единствено от единния телефонен номер 112 или от Министерството на здравеопазването.“

Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Подкрепящите протестите в Севлиево сложиха стикери "Оставка"
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество