Търсене

МВР ще съдейства на гражданите без документи да гласуват

МВР ще съдейства на гражданите без документи да гласуват

В Областната дирекция на МВР- Габрово е създадена организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или зелен/паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок на валидност, да имат възможност да упражнят правото си на глас за избор за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание на 14.11.2021 г., съобщават от дирекцията.

За целта от сектор „Български документи за самоличност“ ще бъде ускорено издаването на нова лична карта на гражданите, които вече имат подадено заявление за това, или ще им бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност.

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 12 ноември 2021 г., по искане на гражданите ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да могат да гласуват. За да бъде издадено въпросното удостоверение е необходимо гражданите лично да подадат искане в сектор „Български документи за самоличност“ и съответното Районно управление на полицията. Това трябва да стане в дните от 9 до 13 ноември 2021 г., от 8.30 до 17.00 часа, и в изборния ден на 14 ноември 2021 г. - от 08.30 до 19.00 часа.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в деня на изборите, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко Районно управление на МВР, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. То се издава само и единствено, за да послвужи пред съответната секционна избирателна комисия и е валидно само за деня на вота. 

При евентуално произвеждане на втори тур на избори за президент и вицепрезидент на Република България (21.11.2021г. , ще се издават нови удостоверения от 16.11.2021 г. до 21.11.2021 г. включително.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!