На 1 април деца стават лесовъди за един ден

„Лесовъд за един ден“ е инициативата на Министерството на земеделието и горите и Изпълнителната агенция по горите, която в първия ден от Седмицата на гората ще се проведе на двайсет места в цялата страна. Едно от тях е Държавно ловно стопанство „Росица“ в Лъгът. Организатори на събитието за община Севлиево са Северноцентрално държавно предприятие Габрово в партньорство с гражданско движение „Граждани за Севлиево“ и подкрепата на Училищно настоятелство Севлиево.

За участие в инициативата са поканени деца от пети клас на СУ "Васил Левски" и ОУ "Стефан Пешев". Няма да бъдат върнати обаче и семейства, които решат да доведат децата си на 1-ви април в Лъгът и да ги превърнат в лесовъди за един ден. Какво означава това? Повярвайте, организаторите са се постарали да направят деня специален за всички, които ще започнат Седмицата на гората в едно от най-красивите кътчета в нашия край - територията на ДЛС "Росица". Децата ще имат възможност да видят на място един цикъл от оформянето на сечище - ще видят как се маркират дървета, ще наблюдават повалянето на дървото, товаренето му, извозването. Дори повече, от Северноцентралното предприятие и Изпълнителната агенция по горите планират да инсценират проверка на товара от горска полиция и така да покажат на децата, че сечта и извозването на дървесина стават по определени правила. 

Ако времето е на страната на децата, те ще могат да видят хранилките на дивите животни, да наблюдават животните в стопанството и да научат на терен как се възобновява гората. 

А на финала ще засадят по една фиданка в района на стопанството. Организаторите са планирали още всяко дете да си тръгне от празника с фиданка, която да отнесе у дома и заедно с някой от семейството си, да я засади на място, където ще може да се грижи за дървото и да гледа как расте. И понеже в Балкана бързо се огладнява, домакините са планирали и почерпка за малките си гости. 

Целта на мероприятието е представяне пред децата на дейностите, които извършват горските служители. На децата ще се предостави възможност чрез занимателни беседи с лесовъди да научат повече за лесовъдската професия, за горските екосистеми и процесите, които протичат в тях, казаха от Северноцентралното предприятие в Габрово. 

 

 

 

Жертвите на вчерашната катастрофа край с. Добромирка вече са две
Общество
На опашка за подписка срещу безводието се редят в севлиевски села
Общество
България отбелязва 112 години от обявяване на независимост
Общество
Как за 20 години се научихме да не вярваме на обещания за водата
Общество
Гражданите на Севлиево се оказаха с преференции, заради по-нисък от бизнеса данък
Общество
За 30 г. 69 500 лв. са загубите на габровец, получавал заплата в плик
Общество
Община Севлиево е санкционирана с 45 хил. лв. по проект с еврофинансиране
Общество
Боровете на Крушевския баир масово съхнат заради гъбни вредители
Общество
Тежка катастрофа с жертва затвори за часове пътя Севлиево - В.Търново
Общество
За два петъка връщат пазара на старото му място
Общество
Ще има Празници на Севлиево, реши Общинският кризисен щаб
Общество
Десет дни през септември в Севлиево не е имало вода през деня
Общество
Само от водоноски ще получават вода в шест села от днес
Общество
14 септември - Празник на българските пожарникари
Общество
Община Севлиево изпадна в противоречия за съдбата на един отрязан орех
Общество
"Граждани на Севлиево" потърсиха подкрепа от президента за водната криза
Общество