На 1 април Музеят на хумора и сатирата празнува рожден ден
Карикатура на Борис Димовски, част от интернет изложбата „Quo vadis?”

Преди предстоящия 49-ти рожден ден на Музея на хумора и сатирата в Габрово, екипът се обръща към своите приятели и почитатели с ето това послание:

Първи април винаги е бил ден на отворените врати в Музея на хумора. Подарявали сме усмивки на стотици български деца, а това, че те се забавляваха в залите на Музея бе най-голямата ни награда. Изненадата за тях е онлайн участието на любимия илюзионист и приятел на Музея - Дани Белев - габровец, с прекрасно чувство за хумор. Габрово освен Столица на хумора е и града, в който се провежда най-голямото магично събитие в България - "Златна котка". Гостуването на Дани Белев е подарък за децата и любителите на илюзионното изкуство.

Музеят ще изненада своите почитатели и с интернет изложбата „Quo vadis?”- латински сентенции с графичен коментар от Борис Димовски, която ще бъде публикувана във фейсбук страницата. Въпреки, че карикатурите са рисувани през 80-те, а самите сентенции са на над 2000 години, изложбата е актуална и днес. За нея Радой Ралин пише: „ Боговете на Елада бяха поети, а боговете на Рим – държавници! Рим беше немислим само с една митология, упование на изкуството и художествената самодейност. Рим беше тоталитаристична държава, представляваща империя с разноезични и разноплеменни народи, които, за  да бъдат държани векове под робство, трябваше римско право. Рим имаше свой обществен живот, диктатори и трибуни, философи и нероновци, а имаше отпор срещу тиранията в тези крилати фрази, които, преследвани в своето време, отлетяха в нашата епоха, та да и бъдат мерило за чест!“

В навечерието на празника екипът на Музея започва да повдига завесата и на един от новите си проекти – онлайн изложбата „Ах, това Вариете“. В нея съвсем ще изтупаме праха от спомените за Експерименталния сатирично-вариететен театър, за да ослепят отново с дързостта и блясъка си. Ще извадим старите ленти, ще проветрим нафталинената миризма от костюмите, ще си спомним отзивите и скандалните истории, ще чуем гласовете на тези, които някога наричаха Вариетето свой дом.

Независимо от обстоятелствата ще продължаваме да ви засипваме с хумор и сатира онлайн, но истината е, че нямаме търпение скоро да ви посрещнем отново в Музея. 

България, бродирана в 144 мотива, "нарисува" с игла 86-годишна българка
Култура
Пролетен салон събира художници и приложници в Севлиево
Култура
Ретроспективно: Борислав Русинов в галерия "Видима"
Култура
Починала е Татяна Лолова
Култура
Стартира процедура за попълване на системата "Живи човешки съкровища"
Култура
Акад. Иван Юхновски направи ценно дарение на Градската библиотека
Култура
До 1 май т.г. приемат творби в поетичен конкурс "Новият Добри Чинтулов"
Култура
„НОВ ВЕК“ - не просто изложба, а разказ в картини
Култура
Символично открива изложба галерия "Видима", представя Страхил Найденов
Култура
Три певици на „Upstream Voices” са отличени в поп-рок конкурса „Сарандев"
Култура
Трио "Звън" - 15 година на сцена и една изповед на трите певици
Култура
Галерия Видима започва годината с изложба на Христо Бозуков
Култура
От 1 април Градската библиотека отново ще работи с читатели
Култура
На 1 април Музеят на хумора и сатирата празнува рожден ден
Култура
Галерия "Видима" представя "Портали към тишината"
Култура
Миграции в студиото на артиста II - изложба на Роберт Баръмов
Култура