Търсене

На 16 септември Севлиево отбелязва Европейски дни на наследството

Севлиево онлайн
На 16 септември Севлиево отбелязва Европейски дни на наследството

Картички от 19 и началото на 20 век и ръчно тъкани и везани престилки от севлиевския край са само част от нещата, които посетителите на Историческия музей в Севлиево ще могат да видят в Деня на отворените врати тази събота, 16 септември 2023 г. 

От 9 до 17 часа вратите на музея ще широко бъдат отворени за всеки, който иска да научат повече за славното минало на нашия край. Уредниците на музея ще бъдат на място, за да запознаят посетителите с постоянните експозиции „Археология“ и „Възраждане“, но и с временните изложби. 

„Сърдечни поздравления" е временна изложба от поздравителни картички, изпращани и получавани от севлиевски фамилии в края на 19 и началото на 20 век, съхранявани във фонда на Музея. Другата изложба е озаглавена "Цветни мотиви”. Експонатите в нея са традиционни престилки от музейните колекции.

С деня на отворените врати Община Севлиево и Историческия музей отбелязват Европейските дни на наследството. 

По-рано тази седмица в рамките на инициативата деца от детските градини рисуваха възрожденските сгради на Севлиево. Преди това те се запознаха с особеностите на възрожденските постройки, а след това персъздадоха виданото и наученото върху хартия. Изложба с нарисуваното от децата ще бъде подредена утре в "Дандолови къщи". Изложбата се казва "Живо наследство" и ще бъде отворена от 9 до 17 ч. само на 15 септември.  

Европейските дни на наследството се организират от 1985 г. насам съвместно от Европейския съюз и Съвета на Европа. Те са една от европейските културни прояви с най-широко участие.

По време на Европейските дни на наследството хиляди паметници и обекти отварят вратите си, като някои от тях обикновено са затворени за обществеността през останалата част от годината. Това дава възможност на хората да се наслаждават на безплатни посещения, да научат за общото си културно наследство и да бъдат част от опазването на европейското наследство за настоящите и бъдещите поколения.

Европейските дни на наследството осигуряват достъп на повече от 20 млн. души годишно до хиляди рядко отворени обекти и уникални прояви.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!