Търсене

На 17 август кметът свиква консултации за състав на Общинската избирателна комисия

Емилия Димитрова
Малко под 14 на сто е избирателната активност в област Габрово

Идния четвъртък, на 17 август, кметът на община Севлиево свиква представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание за определяне състава на Общинската избирателна комисия (ОИК). 

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са представени в 49-то Народно събрание.

Ако на консултациите се постигне съгласие за състава на ОИК, кметът на общината изпраща на ЦИК до 28.08.2023 г. включително предложенията на партиите и коалициите и ЦИК назначава общинската избирателна комисия.

Ако обаче консултациите не са стигнали до единомислие, областният управител прави предложение до ЦИК за състав на ОИК.  

Общинската избирателна комисия се състои от председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели, секретар и членове. Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в ОИК. Всяка парламентарно представена партия или коалиция има право на поне един член във всяка ОИК, като председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Броят на членовете на комисията се определя от броя на избирателните секции в съответната община. За община Севлиево ОИК ще бъде с 11 членове, от тях един председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар.

Коалициите „ГЕРБ-СДС“ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще имат по трима свои пердставители в ОИК. Партия „Възраждане“ има право на двама представители. Останалите парламентарно представени партии и коалиции ДПС, „БСП за България” и „Има такъв народ“ ще имат по един представител в ОИК. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!