Търсене

На 7 и 8 октомври Велико Търново e домакин на Urban Wine Fest - Международен ден на мавруда

На 7 и 8 октомври Велико Търново e домакин на Urban Wine Fest - Международен ден на мавруда

За четвърта поредна година Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) организира от края на месец септември и през октомври 2023 г. Международен ден на мавруда. Ежегодното винено събитие има за цел да популяризира българското вино и винения туризъм сред местни и чуждестранни потребители. 

Тази година Международният ден на мавруда се празнува с четири двудневни градски винени фестивала в София, Велико Търново, Варна и Пловдив. За първа година Велико Търново става домакин на Urban Wine Fest Велико Търново, който ще се проведе на 7 и 8 октомври 2023 г., в емблематичния хан "Хаджи Николи" на Самоводската чаршия. 

За събитиета организаторите са подбрали представителна селекция от вина, които ще се предлагат активно на посетителите под формата на дегустационни сетове, на чаша или бутилка.

Основният подбор от вина включва 36 етикета на 34 винарски изби от всички винени региони на България: пенливи вина, бели, розе, оранжеви, червени. Някои от тях са биологични или натурални. посетителите на фестивала ще могат да опитат вина от 17 български сорта.

Тъй като именно местните сортове са онези, които оформят характерното лице на всяка винарска страна, изграждат индивидуалността и неповторимостта на виното ѝ и спомагат за успешното му налагане на световната винена карта, във фестивала към основната селекция ще бъдат включени и пет вина от регионални изби. Така винените любители ще имат възможност да дегустират до 41 вина, професионално представени от екипа експерти на Българската асоциация на винопроизводителите. 

В първия от двата фестивални дни програмата започва в 12.00 ч. на 7 октомври, събота, с дегустации на 41 подбрани вина от български сортове, която ще продължи до 21.00 ч. В 17.30 часа е официалното откриване на Urban Wine Fest Велико Търново с приветствие от Нейко Генчев, заместник-кмет на Община Велико Търново и от Живко Енчев, председател на Българската асоциация на винените професионалисти. От 18.00 до 21.00 часа е концерта на The Hitchhikers & Maya. 

В неделя, на 8 октомври, ще има дегустации от 12.00 до 18.00 ч. 

Входът е свободен, а консумацията и дегустациите се заплащат на място в брой или с карта, предупреждават организаторите. 

Идеята за Международния ден на мавруда се ражда през 2020 г. - една предизвикателна година, в която се отбелязва виртуално - в социалните мрежи с призива да отворим бутилка българско вино. Въпреки че 2021 г. също беше тежка, с много забрани и ограничения, Денят на мавруда се случи, макар и в по-малки от предвидените мащаби. Бе честван в над 19 държави, а събитията, които над 70 винарски изби, ресторанти, винени барове, търговци и вносители на български вина в чужбина организираха за винени любители бяха над 100 само за месец. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.