Търсене

На 8 юни подписват договорите за изграждане на тунела под вр. Шипка

Започва се с техническо проектиране, което ще отнеме осем месеца
Севлиево онлайн
На 8 юни подписват договорите за изграждане на тунела под вр. Шипка

Трасето на тунела под вр. Шипка, илюстрация: АПИ

Утре - 8 юни, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев ще подпише договорите за проектиране и строителство и за строителен надзор на тунела под връх Шипка. Подписването е насрочено за 11.30 ч., информира народният представител Богомил Петков ("Продължаваме промяната").

По данни на Агенция "Пътна инфраструкткура" обществената поръчка предвижда изграждането на участък с дължина 10,549 км, от които 7,96 км са ново строителство, а 2,59 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4,011 км. Тунелът под Шипка ще е 3,22 км. Останалите 4 тунела са по-малки - съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат построени още 6 моста и 1 подлез, 12 бр. армирани насипи, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

Тунелът под вр. Шипка ще е на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара. Съоръжението ще е възлова точка при движението в посока Север – Юг и чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Проектът „Проектиране и строителство на обект: „Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка“ е включен в проекта на Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Договорът за проектиране и строителство ще бъде подписан с ДЗЗД „Консорциум „ПСВТ“, в което участват: „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Хидрострой“ АД и „Пътинжеренигстрой-Т“ ЕАД. Стойността му е 358 020 000 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на поръчката е 240 дни /8 месеца/ за проектиране и 1280 дни /3,5 години/ за строителство.

Строителният надзор ще бъде възложен на ДЗЗД „Трансконсулт – Свеко“ с участници: „Трансконсулт – БГ“ ООД и „Свеко Енергопроект“ АД. Техният договор е 6 479 935,20 лв. с ДДС.

Тунелът под връх Шипка с основание е наричан стогодишната мечта на габровци, но към тях основателно могат да се присъединят и севлиевци, които преминават през прохода Шипка на път за Южна България. Затова обществото реагира емоционално и негативно на изказвания на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов от началото на годината, когато в поредица публични изяви в различни медии министърът пося съмнения, че тунелът изобщо е в готовност за изграждане. По-късно той дойде лично в Габрово, за да разсее съмненията, че се готви канселиране на проекта и уточни, че проект всъщност няма. "Има две папки идеен проект и нищо повече", каза Караджов. Но успокои габровци, че има готовност да се започне с техническото проектиране, което би отнело около девет месеца и строителството, което би продължило около 4 години. Към това се добави и уверението му, че избраният изпълнител е потвърдил офертата си, след като изборът му бе обжалван от класирания на второ място участник в процедурата, обявена от АПИ.  

На 1 февруари т.г. се навършиха 125 г., откакто габровските народни представители Иван Пецов и Христо Манафов пишат писмо до министър-председателя на България Константин Стоилов, в което излагат идеята си за строеж на трансбалканска железопътна линия, която да минава през Шипченски проход.

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.