Търсене

На добър път, госпожо (другарко) Христова! - посланието на един съпруг към учителката, която влиза за последен път в клас

Севлиево онлайн
На добър път, госпожо (другарко) Христова! - посланието на един съпруг към учителката, която влиза за последен път в клас

Вчера, в деня за благодарност и почит към учителската професия, един съпруг публикува емоционален и прочувствен пост във фейсбук. "Утре, 6 октомври 2023 година, един ден след деня на Учителя, една УЧИТЕЛКА ще влезе за последен път в клас" - така започва поста, в който запазваме големите и малки букви на оригинала. 

"Тя отдаде целият си съзнателен живот на учениците, любимото училище и професията. За нея Училището беше преди всичко. Раздаваше се и искаше нейните ученици да са грамотни човеци, които да станат достойни хора и българи", продължава авторът - Марин Маринов, а от снимката към поста става ясно, че той пише за съпругата си Мария Христова - дългогодишен начален учител.

Тъй като е недопустимо толкова искреност да се редактира или съкращава, публикуваме остатъка от посланието на Марин Маринов без редакция и съкращения:
 
"Какво и костваше това? Диабет, високо кръвно, инфаркти, троен байпас на сърцето, почти пълно ослепяване … Но тя не се отказа. Не се отказа, когато закриха любимото и училище. Не се отказа, когато и разпределяха „обречени“ ученици. В нейният клас имаше най-голям брой ученици със СОП. Не се отказа! За нея нямаше награди за успешна работа. Нямаше ли? Не! Тя получи най-големите награди – сълзите на учениците, когато се разделяха с нея, прегръдките им, когато се завръщаше от болницата, благодарността на родителите, …! И няма да забравя думите на един успял бизнесмен, който каза: „Пиша красиво и вярно, защото ме е учила ДРУГАРКАТА ХРИСТОВА!“
 
А ако питате, какво е струвало това на семейството, ще ви кажа. Много нерви, съпреживявания, болка заедно с нея, радост, заедно с нея и гордост, гордост, че ТЯ остана така влюбена в професията, както и в първият учебен час! Гордост, че нейните ученици не я забравят!
Утре, тя ще напусне любимата професия и ще отиде на заслужен отдих. Но сърцето и остава там, в Училището, с любимите ученици!
 
На добър път, ГОСПОЖО/ДРУГАРКО/ ХРИСТОВА!"
 
Да се пенсионира един учител не е новина, но "Севлиево онлайн" избра да препубликува този пост в новините. Правим го заради уважението към учителската професия, което прозира зад всяка дума, но и защото много от онези, които неглижират работата на педагозите, биха могли да усетят, че зад нея има човешки болки и вълнения, за които като родители или странични наблюдатели дори не подозираме. 
 
Спокойни години в пенсия на госпожа Христова от "Севлиево онлайн". А на съпруга й благодарност за красивите думи, които си позволихме да направим публични. 
 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.