На „иди си, ела си“ се заиграват в болницата в Севлиево

Единствената МБАЛ в Севлиево, която е сто процента общинска и на ръба на фалита от години, ще излиза от колапса, започвайки клинични проучвания. Новината съобщи лично управителят й д-р Пламен Цеков, който, ако четем закона отдавна не би трябвало да е управител, но това е друга тема.

На последното заседание на ОбС Севлиево д-р Цеков поиска съветниците да му върнат обратно два етажа от имотите на болницата, които през април миналата година сам настоя да бъдат отписани от активите й. Официалният мотив тогава бе, че ще работи по европейски проекти и за по-голяма тежест е добре сградите да са на Общината. Неофициалният – болницата така е затънала в дългове, че е въпрос на време някой да сложи ръка върху имотите й. За да се избегне евентуален запор от Общината предложиха, а съветниците решиха да прехвърлят сградите и техниката на Общината.

Една година по-късно д-р Цеков твърди, че има разрешително да започне клинични проучвания, но му трябват помещения, които да отговарят на специфични изисквания. И си поиска два от бившите болнични етажи, които получи веднага, при това без търг и на преференциална цена. Срещу последното реагираха от опозицията в Севлиево /БСП/, но техните съветници са под една трета от целия състав на Общинския съвет и предложенията им никога не минават в зала. В хода на дебата увисна въпроса  законно ли е съветниците да отдават при по-изгодни условия общински имоти на едно търговско дружество, пък било то и общинско. Вярно, че Законът за лечебните заведения регламентира преференции за лечебните заведения, но това касае само случаите, когато техните управители отдават болнични имоти на други лечебни заведения, а в случая Общината дава своя собственост, реагира опозиционният съветник Николина Николова.

От управляващата партия /ГЕРБ/ не коментираха съмненията, че действат извън закона и гласуваха отстъпването на два етажа от сградата на бившата севлиевска поликлиника да се върнат на болницата.  

Припомням, че един от двата етажа бе поискан преди месеци от частната групова практика „Актамед“, но в деня, в който лекарите заявиха намеренията си, д-р Цеков каза, че не го дава, защото му трябва. Спорът припомни д-р Огнян Пешков – управител на „Актамед“ и съветник от опозицията в ОбС Севлиево. „Виждам, че д-р Пешков лично е засегнат, но ние трябва да помагаме на общинските структури“, репликира Тодор Ганчев. „В „Актамед“ работят 27 души и обслужват 17 000 пациенти, голяма част от които са ваши избиратели“, отговори д-р Пешков, отвърляйки обвинението в частен интерес по темата.  

Почти 4 млн.лв. е наляла Община Севлиево в общинската болница за последните 4 години. Заведението се управлява от временен управител, след като три пъти бе обявявян конкурс за длъжността, но само веднъж се яви кандидат, който не стигна до събеседване. Самият д-р Пламен Цеков не подаде документи нито веднъж.

Съгласно Наредба 9 на Министерството на здравеопазването при предсрочно прекратяване договора за възлагане управлението на лечебно заведение, собственикът му може да сключи договор за управление до провеждането на конкурс, но за не повече от 90 дни. Вчера Севлиево онлайн потърси мнението и на здравното министерство в лицето на РЗИ Габрово. Очаквам коментарът им.  

автор: Емилия Димитрова

В Габрово няма индийски и южноафрикански вариант на Ковид-19
Здраве
РЗИ да свикат областните кризисни щабове, разпореди здравният министър
Здраве
Рецептурната книжка излезе от употреба, но не за всички
Здраве
Без маски на работа за ваксинирани служители
Здраве
Нов ред, за да няма пренареждане при чакащите за трансплантация
Здраве
В Министерството на здравеопазването се създава дирекция за правата на пациентите
Здраве
Цифровият сертификат за преболедували COVID-19 е достъпен
Здраве
Д-р Диков - онкорентгенолог-мамолог, преглежда на 25 юни
Здраве
Възможност за преглед при специалист по УНГ болести в края на юни
Здраве
Д-р Бонка Попова (онколог) ще преглежда на 15 юли т.г.
Здраве
Министър Кацаров: Нямам съмнения в правилността на действията си
Здраве
Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Габрово през юни
Здраве
ЕС даде съгласие за цифровия сертификат за Ковид-19
Здраве
Д-р Димитров, специалист УНГ, ще преглежда на 6 и 27 юли
Здраве
Консултации със специалисти в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ през юли
Здраве
От днес се разрешава свиждането в болница
Здраве