На Ирина

Николай Панайотов, Лариса Илиева

17.01.2018, Париж

   Сините очи извират от водите на река Нева, излизат на брега огряни от кристалната луна на величественото северно сияние. И веднага тръгват напред по направения за тях широк булевард на световно известния град. Крачат смело напред, така както е прието тук, със замах, гордост и широк поглед над прииждащите от четирите посоки на света култури, идеи и романтични увлечения.

    Но Сините очи са още в началото, те решават да не бързат и търпеливо, в характерния за тях уравновесен ритъм започват да разтварят страниците на историята на изкуството, огряни от редуващи се лъчезарни времена, някъде с тайнствени утринни мъглявини, после понесени в неочаквани географски отскачания и завръщания в познатите вечерни примирявания. Световно известния град е замислен отдавна точно тук и така, за да бъде филигранно проучен от точно тези Сини очи,  огледан и епоха след епоха добре подреден. И така, те да могат тук да изтакат хармоничния килим на своя поглед, за могат да отсяват истинските цивилизации от фалшивите и да го правят с подобаващите за тях достойни и изтънчени обноски.

Полъхът на промени и нови хоризонти идва с фриволна съдбовна причудливост и с непредвидимите си длани прикрива за момент Сините очи, за да ги отдръпне и отново да ги отвори в ново за тях място. Но то е все пак с топлинна радушност, това място и прегръща по южняшки Сините очи. Пак има река наблизо, пак има скрити потръпвания на култури под земята, но и малки, свежо залитащи страсти във въздуха. Естествено любимите Сини очи премигват в началото от силните контрасти и ориенталски увлечения, но пак са добри, търпеливи, прощаващи. И с разбираща щедрост раздават класата и щедростта на родната си далечна цивилизована природа, на правилно построените булеварди я дават тук в обърканите къси улици, някои от които бързо завършващи в скучни и податливи на всякакви промени тревясали полета.

Сините очи говорят тихо, те се вълнуват, напяват с чаровен северен акцент мелодиите за подреждане на картини, на срещи и откривания, на пълни разтваряния на шепи с щедра компромистност и насърчаване, за да се случват добри засявания, да се изчакват да узреят красиви жътви. Съдбата издърпва подло понякога килима под краката на Сините очи, но те са винаги отворени и изправени, никой не забелязва, те никога не гледат с молба, никога умора или тъга не ги помрачават.

И ние сме омаяни от Сините очи, знаем че те ни чакат, че ето отваряме вратата на галерията и те са винаги същите, обгръщат ни с радушно подкрепящо любопитство, канят ни пак заедно да изтечем нов килим от картини, да застелем с тях малкото тихо пространство, за да го отворим с нови невиждани прозорци за въображение, цветова наслада и загадъчна мисъл.

И после, ние пак излитаме нанякъде, но Сините очи са инкрустирани в нас, ние гледаме далечни разнообразни хоризонти и споделяме негласно видяното с носените от нас и в нас тези близки ни вече Сини очи.

И вече даже не се сбогуваме при раздяла, защото те са там, а и са с нас, ще се върнем и те ще ни огреят, толкова сме унесени от уютния навик на баналната днешна динамика. Но съвсем неочаквано, коварно и несправедливо, в гръб е минала ръката на съдбата и със замах на фатална навъзвратимост е погалила  за последно, затворила е завинаги Сините очи. Това спира дъха ни, ние сме сигурни във вечността на красотата и в никаква такава лоша изненада не може да повярваме. И сега  не вярваме! Защото от тези очи сме взели много, всичко, те ще греят и продължават да се усмихват и осветяват нашия смисъл, смисъла на красотата, излъчван от Сините очи на Ирина.

 

Текстът е публикуван така, както Николай Панайотов и Лариса Илиева го изпратиха до редакцията на Севлиево онлайн - без съкращения и редакторска намеса.

 

 

.

Спорт, култура и изкуство в Севлиево са разрешени от 14 май
Култура
100 години от рождението на Валери Петров с монолог на Лилия Маравиля
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура
Историческият музей днес показва изложба на открито
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура