На изпит за степен се явиха състезатели по таекуондо

В последните дни на юни в залата на славата „Тервел“ се проведоха изпити за ученически степени /гуп/. В първия ден от изпита се явиха кандидатите от Спортен клуб „Тервел“ в Севлиево, защитаващи степени до 4 гуп (начинаещи и средно ниво).

От шестнайсет явили се, шест защитиха първата степен в таекуондо - 9 гуп, и станаха носители на бял колан със жълта лента.

Уточняваме, че в таекуон-до цвета на коланите има своята символика. Белият означава " незнание, начало, чистота". Така тези шестима таекуондисти поставиха началото на развитието си в бойното изкуство.

Състезателите, явили се на изпит, четвъртият от дясно наляво в първата редица е Християн Пеев, който защити 1 гуп

Трима състезатели се явиха на изпит за жълт колан със зелена лента и зелен колан. Жълтият е първият цветен колан в таекуон-до и символизира земята и корените на едно вечно зелено дърво. Цвета на този колан означава, че „семенцето е посято в земята, в съзнанието на трениращия" и както расте и се развива дървото, така растат знанията и уменията на трениращия. Зеленото символизира корейските корени на бойното изкуство.

За притежание на син колан на изпит се явиха петима състезатели - медалистите на Севлиево ни от международни първенства. Те покриха 4 гуп, син колан, който е средното ниво в таекуон-до и символизира небето, което короната на дървото се стреми да докосне. Всички в този ден успяха да защитят степените си.

Във втория ден от изпита, който бе за напреднали, се явиха 36 състезатели от цяла България, шестима от тях бяха от севлиевския клуб – четирима за син колан с червена лента (3 гуп), един за червен колан и един за червен с черна лента.

Червеният колан е предпоследният преди черния и символизира "опасност". Този, коойто го притежава е усвоил до майсторство техниките, но не може да ги контролира и може да нарани някого.

Момчетата и момичетата от севлиевския клуб "Тервел" удолетворени от успешно положения изпит и новите цветове колани, които придобиха

Изпитите бяха теоретичен - писмен и устен, който цели да покаже знанията за историята на бойното изкуство, състезателният правилник и терминологията на таекуон-до. Следващият етап е практически изпит – показване на техники с крака и ръце, освобождаване от захват, самозащита и защита от нож, хвърляния, падане, спаринг - състезателен и свободен (без правила), специална техника (чупене с удари с крака със скок, над височината на главата) и силов тест (чупене на керемиди и тухли. Изпитът продължи през целия ден, а след като всички успешно покриха горната степен в бойното изкуство, сега отдъхват на лагер край морето.

Богдан Николов: "В Севлиево не заслужават да правим Световно"
Спорт
Осем състезатели спечелиха пет медала за клуба по карате
Спорт
Започна записването за коледния турнир по минифутбол
Спорт
Над 100 ученици се включиха в лекоатлетическа щафета
Спорт
В обновена зала посрещнаха гости от клуба по карате
Спорт
Доника Ботева - без конкуренция на държавното в Дортмунт
Спорт
Пет медала от международен турнир по плуване за ветерани
Спорт
Параолимпийци мериха сили по петанк и дартс
Спорт
Кръг от националния шампионат по офроуд се проведе край Севлиево
Спорт
По два златни и сребърни и 4 бронзови медала за таекуондистите
Спорт
Шест медала за Севлиево от турнира Romanian International Cup
Спорт
Четири златни медала за джудистите ни от турнира за купа „Габрово“
Спорт
Изтегля ли федерацията състезанията по мотокрос от Севлиево?
Спорт
Общината подпомага с 10 хил. лв. клуба по волейбол "Раковски"
Спорт
Стефанка Стефанова – 77-годишен златен медалист по плуване
Спорт
Два медала извоюва Теодора Георгиева от турнира "Замората"
Спорт