На изпит за степен се явиха състезатели по таекуондо

В последните дни на юни в залата на славата „Тервел“ се проведоха изпити за ученически степени /гуп/. В първия ден от изпита се явиха кандидатите от Спортен клуб „Тервел“ в Севлиево, защитаващи степени до 4 гуп (начинаещи и средно ниво).

От шестнайсет явили се, шест защитиха първата степен в таекуондо - 9 гуп, и станаха носители на бял колан със жълта лента.

Уточняваме, че в таекуон-до цвета на коланите има своята символика. Белият означава " незнание, начало, чистота". Така тези шестима таекуондисти поставиха началото на развитието си в бойното изкуство.

Състезателите, явили се на изпит, четвъртият от дясно наляво в първата редица е Християн Пеев, който защити 1 гуп

Трима състезатели се явиха на изпит за жълт колан със зелена лента и зелен колан. Жълтият е първият цветен колан в таекуон-до и символизира земята и корените на едно вечно зелено дърво. Цвета на този колан означава, че „семенцето е посято в земята, в съзнанието на трениращия" и както расте и се развива дървото, така растат знанията и уменията на трениращия. Зеленото символизира корейските корени на бойното изкуство.

За притежание на син колан на изпит се явиха петима състезатели - медалистите на Севлиево ни от международни първенства. Те покриха 4 гуп, син колан, който е средното ниво в таекуон-до и символизира небето, което короната на дървото се стреми да докосне. Всички в този ден успяха да защитят степените си.

Във втория ден от изпита, който бе за напреднали, се явиха 36 състезатели от цяла България, шестима от тях бяха от севлиевския клуб – четирима за син колан с червена лента (3 гуп), един за червен колан и един за червен с черна лента.

Червеният колан е предпоследният преди черния и символизира "опасност". Този, коойто го притежава е усвоил до майсторство техниките, но не може да ги контролира и може да нарани някого.

Момчетата и момичетата от севлиевския клуб "Тервел" удолетворени от успешно положения изпит и новите цветове колани, които придобиха

Изпитите бяха теоретичен - писмен и устен, който цели да покаже знанията за историята на бойното изкуство, състезателният правилник и терминологията на таекуон-до. Следващият етап е практически изпит – показване на техники с крака и ръце, освобождаване от захват, самозащита и защита от нож, хвърляния, падане, спаринг - състезателен и свободен (без правила), специална техника (чупене с удари с крака със скок, над височината на главата) и силов тест (чупене на керемиди и тухли. Изпитът продължи през целия ден, а след като всички успешно покриха горната степен в бойното изкуство, сега отдъхват на лагер край морето.

Нови купи във витрината на "Идеал Стандарт-Видима"
Спорт
Поредно достойно представяне на севлиевските "златоперки"
Спорт
Силно участие на севлиевци в международния турнир "Купа Варна-2018"
Спорт
Шампионски титли и медали от „Шун джудо куп“
Спорт
Към Ноу Камп от Севлиево - дълъг път, но началото е положено
Спорт
Петнайсет медала за един ден отвоюваха каратеките на сенсей Тотев
Спорт
Световното по мотокрос в Севлиево отново с пари на кредит
Спорт
Гергана от отбора на шампионките - най-добра на държавното
Спорт
Баскетболен камп подари Гери Иванова на Теодора Великова
Спорт
На изпит за степен се явиха състезатели по таекуондо
Спорт
Севлиево е домакин на европейското в мотокрос тази събота и неделя
Спорт
Три златни и два бронзови медала за Севлиево от „Бургас оупън“
Спорт
Три медала донесоха плувците ни от битката "Talent cup"
Спорт
Севлиево е домакин на турнир по карате шинкиошинкай
Спорт
Марко Косев ще тренира служителите на SBTech България
Спорт
Мелиса Халил спечели „Панагюрище оупън“
Спорт