На изпит за степен се явиха състезатели по таекуондо

В последните дни на юни в залата на славата „Тервел“ се проведоха изпити за ученически степени /гуп/. В първия ден от изпита се явиха кандидатите от Спортен клуб „Тервел“ в Севлиево, защитаващи степени до 4 гуп (начинаещи и средно ниво).

От шестнайсет явили се, шест защитиха първата степен в таекуондо - 9 гуп, и станаха носители на бял колан със жълта лента.

Уточняваме, че в таекуон-до цвета на коланите има своята символика. Белият означава " незнание, начало, чистота". Така тези шестима таекуондисти поставиха началото на развитието си в бойното изкуство.

Състезателите, явили се на изпит, четвъртият от дясно наляво в първата редица е Християн Пеев, който защити 1 гуп

Трима състезатели се явиха на изпит за жълт колан със зелена лента и зелен колан. Жълтият е първият цветен колан в таекуон-до и символизира земята и корените на едно вечно зелено дърво. Цвета на този колан означава, че „семенцето е посято в земята, в съзнанието на трениращия" и както расте и се развива дървото, така растат знанията и уменията на трениращия. Зеленото символизира корейските корени на бойното изкуство.

За притежание на син колан на изпит се явиха петима състезатели - медалистите на Севлиево ни от международни първенства. Те покриха 4 гуп, син колан, който е средното ниво в таекуон-до и символизира небето, което короната на дървото се стреми да докосне. Всички в този ден успяха да защитят степените си.

Във втория ден от изпита, който бе за напреднали, се явиха 36 състезатели от цяла България, шестима от тях бяха от севлиевския клуб – четирима за син колан с червена лента (3 гуп), един за червен колан и един за червен с черна лента.

Червеният колан е предпоследният преди черния и символизира "опасност". Този, коойто го притежава е усвоил до майсторство техниките, но не може да ги контролира и може да нарани някого.

Момчетата и момичетата от севлиевския клуб "Тервел" удолетворени от успешно положения изпит и новите цветове колани, които придобиха

Изпитите бяха теоретичен - писмен и устен, който цели да покаже знанията за историята на бойното изкуство, състезателният правилник и терминологията на таекуон-до. Следващият етап е практически изпит – показване на техники с крака и ръце, освобождаване от захват, самозащита и защита от нож, хвърляния, падане, спаринг - състезателен и свободен (без правила), специална техника (чупене с удари с крака със скок, над височината на главата) и силов тест (чупене на керемиди и тухли. Изпитът продължи през целия ден, а след като всички успешно покриха горната степен в бойното изкуство, сега отдъхват на лагер край морето.

След дълга спортна „ваканция“ по принуда, успехи за плувците
Спорт
Единайсет медала донесоха плувците от турнира „Водно конче“
Спорт
Много емоции в сините коридори за водните ни спасители
Спорт
Петър Петров излезе на пистата във Франция с комоцио
Спорт
Най-добрите в спорта през 2019 г. станаха "Спортист на годината"
Спорт
Сенсей Тотев: Здравето на децата ни отива в канала
Спорт
Осемдесет плувци се включиха в областна надпревара
Спорт
Тази вечер награждават най-добрите спортисти на 2019 година
Спорт
Отварят залите за спортуващи, но само за тренировки, без публика
Спорт
Шест медала спечелиха плувците ветерани
Спорт
Зали за тенис и бойни спортове правят в Габрово по "Красива България"
Спорт
Стоичков показва Златната топка в Габрово на 17 декември
Спорт
Сребърен и бронзов медал завоюваха джудистите в Панагюрище
Спорт
Сребро и бронз за Севлиево от международния турнир „Гладиатор“
Спорт
Хакан Халми остава състезател на МСК Севлиево и през 2020 г.
Спорт
Мач по шахмат с живи фигури изиграха в СУ „Васил Левски“
Спорт