На какво имаме право при зъболекар, който работи с НЗОК
Снимка на Rubén González от Pixabay

И през 2021-та ще продължи заплащането от здравната каса на дейностите по възстановяване функцията на дъвкателния апарат при цялостно обеззъбена горна или долна челюст с цяла плакова зъбна протеза, съобщават от Районната здравноосигурителна каса в Габрово по повод множество запитвания от пациенти. Услугата включва и контролни прегледи за период от четири години, а възрастови ограничения няма, т.е. всички, които се нуждаят, могат да се обърнат към стоматолог, който има договор със Здравната каса. Важна подробност е, че заплащаното от НЗОК за възстановяване функцията на дъвкателния апарат не включва материала за протезата и медико-техническата дейност за изработката й.

През 2020 г. 640 здравноосигурени в областта са се възползвали от тази услуга. Други 3 500 деца и 19 800 възрастни са ползвали дентална помощ, заплатена напълно или частично от здравната каса на територията на област Габрово.

Децата до 18 г. имат право в рамките на календарната година, по линия на здравната каса на един обстоен преглед и до четири лечебни дейности - обтурация (пломба), изваждане на временен или постоянен зъб с упойка, лечение на пулпит или периодонтит на временен или постоянен зъб, но не повече от 2 лечения на пулпит и периодонтит на постоянен зъб. За прегледа и лечението на пулпити и периодонтити е предвидено частично доплащане, докато пломбата с амалгама или химичен композит и изваждането на зъб са безплатни за децата.

Възрастните имат право на пакет услуги, който включва един обстоен дентален преглед и три лечебни дейности. Те могат да бъдат пломба с амалгама или изваждане на зъб, вкл. упойката. На бременните жени се полага един допълнителен обстоен преглед. Пациентите над 18 г. заплащат за всяко посещение при зъболекаря и потребителска такса, освен ако не попадат в категориите, освободени от нея по закон.

В момента в област Габрово 94 лекари по дентална медицина работят по договор с РЗОК. В община Севлиево десет зъболекари имат договори със Здравната каса. 

Кампания за даряване на кръвна плазма в „Идеал Стандарт – Видима“
Здраве
Д-р Диков - онкология, мамология и рентгенография, преглежда на 26 февруари
Здраве
На какво имаме право при зъболекар, който работи с НЗОК
Здраве
В Севлиево ще преглежда д-р Пейо Мишев от УБ "Лозенец"
Здраве
Мобилен екип за ваксиниране по домовете
Здраве
В "Медицински център-1" започва масовата имунизация срещу Covid-19
Здраве
Как ще гласуваме в условията на пандемия?
Здраве
Консултация с водещи дерматолог, неврохирург и ревматолог в МБАЛ „Св.Ив.Рилски“
Здраве
Свободно работно място за лекар обяви МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Габрово
Здраве
Пет са временните имунизационни пунктове в Севлиево
Здраве
От утре отваря "зеления коридор" в Медицински център-1
Здраве
Ваксинират целодневно в събота и неделя, следобед през останалите дни
Здраве
Ваксината на Pfizer/BioNTech ще бъде предложена на ангажираните с изборите
Здраве
Записват за прегледи при д-р Бонка Попова за 25 февруари
Здраве
Д-р Николай Цанов - кардиолог, започва прегледи в "Медицински център-1"
Здраве
Ваксини в Севлиево ще се поставят и в неделя
Здраве