На опашка за подписка срещу безводието се редят в севлиевски села
Общинският съветник Димитър Тонев ("Граждани за Севлиево) обяснява инициативата на хората от с. Ловнидол, снимка: Фейсбук

от Емилия Димитрова

Под колективна жалба срещу недостатъчните действия на управляващите, довели за поредна година до месеци на пълно безводие, се подписват жители на севлиевските села Ловнидол, Търхово, Богатово, Добромирка и Идилево. Инициатори са общинските съветници от „Граждани за Севлиево“, които планират да внесат жалбата в български и европейски институции и да настояват за понасяне на вина от отговорните за пълната липса на водоподаване в селата, разположени по източния довеждащ водопровод на Севлиево.

Венка Петрова от с. Ловнидол описва 25 септември като „мрачен, с ниски облаци, аха да завали“. Същия ден в селото има планирани две събрания – на местната кооперация и общоселско.

Около 10 ч. сутринта по пейките на селския площад започнали да се събират хора. Събранието на кооперацията било насрочено за 9.00 ч., селското – за 10 ч. Тъй като за кооперативното не се събрал кворум, по устав трябвало да изчакат един час и отново да се преброят. Така началото на двете събрания съвпаднало, което не попречило на провеждането им, ако не се отчете това, че хората от кооперативното в един момент излезли и се наредили на опашката, за да се подпишат под решението, взето на общоселското. А темата била водата.

Близо месец чешмите в селото са сухи, пресъхнали и гераните. Спасението за местните са двете водоноски в центъра, и децата, идващи след работа от града с пълни с туби вода багажници. Сушата не е единствената причина за пълното безводие. Водопродът, по който водата трябва да стигне до чешмите е с изтекъл експлоатационен срок и водозагуби, надхвърлящи 90% (по последни данни от местната общинска администрация). За част от него има готов проект, но няма пари. Гарантирано е финансирането за реконструкция на малко над километър от трийсет и три километровото съоръжение. Според кмета на община Севлиево средствата за цялостен ремонт могат да дойдат най-рано в следващия програмен период (2021-2027) по Оперативна програма „Околна среда“. Другият вариант е държавата да финансира част от подмяната на тръбите. Заговори се за спешно държавно финансиране с около 6 млн. лв. Информация за това излезе в приближени на управляващите медии, към момента от МРРБ не са потвърдили.   

Дори да се направи част от водопровода, това няма да реши напълно проблема, категорични са хората от засегнатите села. По останалото трасе водата ще продължи да изтича и при засушаване, каквото има това лято, пак няма да стигне до крайните си потребители – хората в с. Добромирка, които трети месец са без вода и от средата на септември получават само от водоноски.

Организаторите за подписката обмислят да я внесат и в европейските институции, но имат притеснение – формулярът изисква подробни данни – ЕГН, пълен адрес и имена, телефон и имейл за връзка. Били сигурни, че това ще стъписа част от хората, които няма да посмеят да предоставят личните си данни. Не станало така. Зад масата, на която били формулярите, се извила дълга опашка от чакащи. „Всеки беше готов да бъде част от битката ни за по-добър живот. И хората слушаха, както се слуша в час за да ти пишат шестица. С единствената надежда нещо да се прави, за да потекат в крановете водите от нашата Стара планина. А след обяд и заваля... И всеки от нас се е молил - дано вали там в Балкана, да напълни реките, че водата да може да прескочи Витата стена. И всеки човек вече знае откъде минава тръбопровода, колко са водозагубите. И всеки остава с надеждата. Но явно не само с надеждата, а хората са готови и да се борят. Те искат да бъдат активни участници в решаване на проблема с водата“, написа Венка Петрова във фейсбук.

 

 

Мъж се заби в бетонен стълб в с. Агатово, карал бързо
Общество
Петъчният пазар е на старото си място, търговците до един без маски
Общество
Има ли опасност гробове в новия парк на Севлиево да се свлекат към близкото дере?
Общество
14 октомври - почитаме Св. Петка, покровителка на Севлиево
Общество
За тиквеник 2020 отидоха 160 кг тиква, само за поръската 15 кг пудра захар
Общество
Фотоалбум: Носителите на почетните отличия на Севлиево за 2020 г.
Общество
Правителството отпусна 6.4 млн. лв. за ремонт на източния водопровод
Общество
Без ток днес и утре в Севлиево, вижте къде
Общество
Габрово стана Зелена столица на Европа за 2021 г.
Общество
Досьо Досев получи ключа на Севлиево, шестима заслужиха знак "Севлиево"
Общество
В с. Млечево – за улицата на кмета асфалт, за останалите - кърпеж
Общество
Журналистика без маски: Политическият натиск се увеличава, доходите на журналистите намаляват
Общество
Започва ремонт на 7.7 км от източния водопровод
Общество
Искане на гражданин обикаля общинските канцеларии 212 дни
Общество
Кристина Сидорова поздрави кмета на Севлиево за Празника на града
Общество
Bookmakers.bg - новото лице на букмейкърите за България
Общество