Търсене

На първо четене: глобите за сгрешена винетка отпадат

На първо четене: глобите за сгрешена винетка отпадат

С 14 гласа „за“ народните представители от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление приеха единодушно на първо четене законодателното предложение на омбудсмана за отпадане на глобите за заплатена сгрешена винетка чрез изменение в Закона за пътищата, внесено през декември м.г. в Народното събрание и припознато от група депутати от ГЕРБ-СДС. 

В него омбудсманът Диана Ковачева предлага да се преустанови начисляването на компенсаторна такса от 70 лева или глоба, в размер на 300 лева, ако таксата не бъде платена, за шофьори, допуснали грешка в изписването на регистрационния номер при закупуването на електронни винетки. 

Пред депутатите омбудсманът е подчертала, че проблемът е за шофьорите, които разбират случайно и с голямо закъснение за наложените им многобройни компенсаторни такси от 70 лева. Така на практика те са санкционирани много пъти за грешка, допусната неволно при изписване на регистрационния номер на превозното средство, без дори да подозират, че са нарушители.

„Радвам се, че най-после стигнахме до възможност за първо четене на това предложение, което е мотивирано изцяло от жалби на граждани до мен като омбудсман“, е заявила проф. Ковачева, като учнява, че в последната година и половина броят на тези жалби е скочил изключително много.

По думите й - грешката, която тези водачи са допуснали е фактическа, по невнимание, но наложената им глоба е сериозна - 300 лева, и тя може да се налага всеки ден, като имало случаи, при които натрупаните глоби многократно надвишават стойността на лек автомобил. За да се преустанови тази несправедливост проф. Ковачева предлага уведомяването за такива натрупани компенсаторни такси към АПИ да става в рамките на три работни дни.

Настоява корекцията да се извършва при сгрешени до три символа на регистрационния номер на превозно средство. Включително  - корекция при неизписването на символ от регистрационния номер на автомобил. Според нея действието на корекцията следва да бъде от момента на първоначално направеното волеизявление.

Омбудсманът предлага справедлив механизъм за възстановяване на недължимо платени суми за компенсаторни такси при корекция на сгрешени винетки, който да бъде в кратък срок – до 5 работни дни, а възстановяването на сумите да се извършва или по банкова сметка, посочена в заявлението за корекция от собственика/ползвателя на превозното средство, или на каса, ако не е посочена такава сметка.

Общественият защитник настоява също освобождаването от административнонаказателна отговорност да става автоматично, без да се налага лицето да предприема каквито и да било действия за това.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!