Търсене

На седянка представиха есенните празници и обредност

Десислава Димитрова - секретар на НЧ "Развитие-1870"
На седянка представиха есенните празници и обредност

Участниците в есенната седянка, снимка: Минчо Тодоров

Изображение - 11987  

На „Есенна седянка” оживяха характерните за сезона празници, обичаи и традиционна обредност. Проявата се реализира по проект LT2022-308 „Събудители – отново заедно” на Народно читалище „Развитие-1870” – Севлиево, по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество” на Национален фонд „Култура”. Събитието се проведе на 19 октомври 2023 г. в творческото пространство на Фолклорен ансамбъл „Развитие” в Дом на културата „Мара Белчева”.

Есенните  празници, традиционната обредност и характерните обичаи представиха хореографите Весела Йорданова и Йордан Йорданов, с участието на танцьори и музиканти от фолклорен ансамбъл „Развитие” и Курса за овладяване на български народни хора при НЧ „Развитие-1870”. Присъстващите се запознаха с многообразието от празници, обичаи и обреди в българския есенен календар и спазиха традицията – виха кръшни хора с наздравици за здраве и берекет.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта любителското творчество”

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!