На сцената е балетната школа на НЧ „Развитие-1870”
снимки към текста: НЧ "Развитие-1870"

от Десислава Димитрова - организатор в НЧ "Развитие-1870"

В края на юни своя първи самостоятелен концерт имаше балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870”. Продукцията бе озаглавена „Един балетен ден”, а всяка минута от нея беше тържество на това велико изкуство, преплитащо красота и грация, въображение и емоция, драматургия и хореография, музика и танц.

На читалищната сцена малките балерини представиха своя красив спектакъл, под ръководството на художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова и корепетитора Румяна Павлова. И доказаха, че във всяка малка дама се крие принцеса, която мечтае да стане балерина. А това изкуство прелива от нежност, изящество и грация във всяко движение.

Малка част от екзерсиса на балетната школа показаха най-големите грации Лилия Апостолова, Михаела Минчева, Виктория Москова и Кристина Иванова. В малки красиви лебеди, танцуващи на сцената по музика на Чайковски, се преобразиха Мила Генова, Валерия Иванова, Далия Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Радост Панчева, Сияна Балчева, Сияна Ковачева и София Цонева от подготвителната група.

Публиката се наслади и на танца на Александра Събчева, Ема Златославова, Йоана Колева, Едуарда Минчева, Тиана Атанасова и Рая Балинова. „Пицикато – полка” - „Приятелки” представиха Петя Маркова, Преслава Антонова, Велизара Костова, Елица Ганчева, Йоана Костадинова и Катерина Маринова. С чувствен испански танц развълнува красивата и талантлива Лилия Апостолова. Танц на куклите представиха Ема Златославова, Дария Цонева, Моника Нейчева, Валентина Иванова, Айа Кочум и Надежда Илиева. Вариация на Силвия от балета „Силвия” по музика на Лео Делиб изпълни Ая Нешева.

С „Танц на принцесите” се изявиха малките прими Йоана Колева, Карина Казанджиева, Василена Василева, Рая Георгиева и Боряна Богданова. Талантливата Раделина Георгиева разчувства с един от най-красивите и нежни танци – валс, а Панайота Балевска представи „Тя” – инструментал на Шарл Азнавур. Грациозно, емоционално и зареждащо бе и финалното изпълнение на Болеро танц от Лилия Апостолова, Михаела Минчева, Кристина Иванова и Виктория Москова.

Публиката бе в захлас и възторг от прекрасните изпълнения на балерините, репетирали неуморно месеци наред, за да представят този невероятен спектакъл. Аплодисментите бяха неспирни, а усмихнатите лица на роднини и приятели изразяваха радостта и гордостта от постигнатото от малките балерини. Те, естествено, сияеха в цялата си прелест под светлините на прожекторите. И с нежност, грация и много емоция разкриха изящния и вълшебен  свят на красивото балетно изкуство.

Не само на финала, а след всяко изпълнение публиката изригваше с възгласи „Браво!”, „Прекрасно!”, „Чудесни изпълнения, деца!”, „Бяхте невероятни!”.

„Най-важното, което балетът ми е дал, е връзката с душата ми! Това, че сме се намерили е изпълнило живота ми със смисъл”, сподели преподавателката, развълнувана на финала на концерта. Нейното кредо и занапред ще е да разкрива пред малките балерини красотата на балетното изкуство и заедно с балерините да сбъдват мечти.

Поздравления за труда, отношението и голямата отдаденост на това велико изкуство отправя и ръководството на НЧ „Развитие-1870” с наричането танцът да бъде магия, пулс и ритъм на живот за балетната школа в Севлиево!

 

Цветан Гатев кани на своя първи самостоятелен концерт
Култура
Певците на Цветина Маринова обраха медалите в "Песенна дъга над Кутев"
Култура
Лилия Апостолова е удостоена с втора награда от фестивала „Пусть всегда будет солнце”
Култура
Галерия Видима представя „Абстрактни настроения“ на Васил Тенев
Култура
Детската трупа на Читалището спечели голямата награда от „Сцена край морето”
Култура
Васко Василев представя албума "Народната носия в севлиевските села"
Култура
Фолклорна формация "Веселина" очарова гостите на фестивала „Фолклорни нюанси
Култура
Песента на трио "Звън" от тазгодишния "Пирин Фолк" стана част от сборен албум
Култура
Станислава Славова-Петкова представя сборника си с разкази "Зелената количка"
Култура
Певци от "Upstream Voices” - сред най-добрите в конкурса "Петнадесет лалета“
Култура
На сцената е балетната школа на НЧ „Развитие-1870”
Култура
Гала Ботева спечели Гран При от националния конкурс "Полските щурчета“
Култура
Галерия "Видима" представя посмъртно научния труд на Ирина Колбасова
Култура
Кои са отличените в литературния конкурс "Аз, глас и съвест на епохата"
Култура
Над сто са вестниците и списанията, издавани през годините в Севлиево
Култура
Градската галерия открива изложба на Галина Тодорова
Култура