Търсене

На втора инстанция Веселин Марешки отново получи 4 години затвор за изнудване

На втора инстанция Веселин Марешки отново получи 4 години затвор за изнудване

Веселин Марешки, снимка: reddit.com

Наказания 4 години лишаване от свобода за бившия депутат Веселин Марешки и 3 години и 6 месеца за Красимира Колева постанови Апелативен съд – Варна срещу двамата подсъдими за изнудване, съобщава "За истината". Съдът постановява такава присъда за втори път след като веднъж делото беше върнато от ВКС за ново разглеждане, уточняват от медията. Магистратите определиха и мерки за неотклонение на двамата – парична гаранция за Веселин Марешки в размер 5 хил. лв, а за Красимира Колева – 3 хил. лв.  

Марешки и Колева са признати за виновни в това, че от 9.10. до 16.11.2014г. с цел да принудят Асен М. да плаща всеки месец сумата от 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение, създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.

Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество, и е нанесло значителни вреди. Съдът определи първоначален общ режим на изтърпяване. Въззивната инстанция присъди и наказания „глоба“: 8 хиляди лв. за Веселин Марешки и 6 хиляди лв. за Красимира Колева Двамата трябва солидарно да заплатят на гражданския ищец сумата от 30 хиляди лв. – обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав.

Делото се разглежда за втори път от Варненския апелативен съд.

През 2020 година друг съдебен състав призна двамата за виновни и осъди подсъдимия на 4 години лишаване от свобода, а подсъдимата на 3 години и 6 месеца. Върховният касационен съд (ВКС) отмени тази присъда и върна делото за ново разглеждане. Така отново предмет на проверка е първоинстанционната присъда на Варненския окръжен съд от 2019 г., с която двамата са били оправдани.

Още може да прочетете тук

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.