Търсене

Над 15 майстори пекари са подали заявки за участие в конкурса "Никой не е по-голям от хляба" в рамките на фестивала "Семе българско"

Над 15 майстори пекари са подали заявки за участие в конкурса

В първия ден на тазгодишното издание на националния фестивал "Семе българско", 27 април, ще се проведе традиционният конкурс за български обреден хляб „Никой не е по-голям от хляба”. Ограничения за участие в инициативата няма, а заявки за включване в събитието досега са подали над 15 майстори-пекари и представители на читалищни организации от региона.

Всеки от тях ще представи своята погача и ще сподели интересна история, свързана с омесването на ритуалния хляб и мястото му на празничната българска трапеза. 

В съботния ден ценни знания за хляба ще сподели и Иван Андонов от „Дар Лимец“,

който ще гостува в зона „Познание”, за да разкаже за силата на житните зрънца и за тайнството на замесването. Както повелява традицията, в  хлебната работилница на „Дар Лимец” на сдружение „Благодаря” гостите ще могат сами да замесят и да изпекат ароматни хлебчета.

Десетият национален фестивал „Семе българско”, който ще се проведе на 27 и 28 април в Севлиево, отново ще изкушава всички посетители с неповторими вкусове и аромати. Билков мед, зряло сирене и кашкавал, месни деликатеси, а сред всички тях – занаятчийски хлебни изделия и топли питки от лимец, приготвени на място.

Юбилейното издание на фестивала предлага и редица други работилници, ателиета и щандове, свързани с традиционни български занаяти, сред които грънчарство, художествено плетиво и бродиране, плъстене, тъкане, изработване на дървени лъжици и др.

Всички те ще са в зона „Ръкотворие”, която ще очаква своите посетители и в двата фестивални дни. 

За десета поредна година на фестивала ще си дадат среща народната мъдрост, фолклорната музика, пъстрото настроение и родните ни български аромати.

Наред с многообразните инициативи, концертни предложения, възможности за духовно обогатяване и израстване, насочени към възрастните,

фестивал „Семе българско” предлага и изключителни възможности за приятни семейни преживявания, в които главни действащи лица са децата.

За всички малки посетители ще бъдат отворени пъстри шатри, работилнички и ателиета. С приятелите на фестивала от Сдружение „Благодаря“, децата ще месят и пекат ароматни хлебчета, а под вещите напътствия на майстор-грънчар ще могат да изработят собствени глинени изделия, както и ще имат възможност да такът на стан. Ще се включат в множество активности, подкрепящи общуването и творческите умения. В ателието на парк „Българка” заедно със своите родители ще открият куп възможности за забавно-образователни занимания, свързани с опазването на традициите и семейните ценности, с грижата за природата. С помощта на мама и тате ще си направят есенция против комати през първия фестивален ден, а през втория - парфюм от естествени съставки. Ще погледнат с усмивка назад във времето, за да открият очарованието на игрите отпреди ерата на Интернет – скачане на ластик, дърпане на въже, прескочи кобила и др.

Входът е свободен.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.