Над 2 млн. лв. на боклука, за да заблудим Европа, че ни е грижа за отпадъците

източник: zaistinata

Хиляди пластмасови контейнери за биоразградими отпадъци стоят цяла зима на открит склад в Севлиево. Гледката илюстрира прахосването на милиони левове, събрани от данъците на българските и европейски данъкоплатци.

Както и в много други подобни случаи и зад този проект стои добро намерение – да се депонират и преработват в компост по около 4 хил. т. биоразградим отпадък от общините Севлиево, Дряново и Сухиндол. Само че осем месеца след закъснелия уж заради коронавируса старт на проекта, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“, са преработени едва 241 тона отпадък. С две думи – парите са усвоени, проектът е отчетен като приключен, а това, че не работи е

допълнителна подробност.

Веднъж седмично през зимата и два пъти на седмица през лятото биоразградим отпадък от 11 хил. контейнера с различна вместимост, в които изхвърлят боклук домакинствата в Севлиево и десет севлиевски села трябва да се извози до площадката за компостиране извън града и да се заложи за процеса, който ще превърне отпадъка в био компост. Същото трябва да се случи със събраното от близо 6 хил. контейнера в Дряново, Сухиндол и две села. За една година на площадката в Севлиево могат да се депонират 3000 т. отпадък, в Дряново – 900 тона. Всичко това е заложено по проект „Прилагане на децентрализиран модел за управление на био-отпадъците в общините Севлиево, Дряново и Сухиндол, включително изграждане на необходимата техническа инфраструктура – система за разделно събиране и съоръжение за рециклиране на събраните био-отпадъци“. Стойността му е 2.2 млн. лв., от които 85% са безвъзмездно европейско финансиране, останалите са осигурени от бюджета.

По проект едно, в действителност друго

Целта на изпълнението на проекта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци като се осигури възможност за разделното им събиране и рециклиране чрез компостиране. Никъде в документацията по проекта не се говори, че през зимата отпадъци няма да се събират. Напротив, във всички информационни материали, раздавани щедро на населението през октомври 2019 г. (в разгара на предизборната кампания за местни избори, б.ред.) е записано, че боклука от домакинствата, който може да бъде преработен, ще се извозва веднъж седмично през зимата и два пъти седмично през лятото до изградената площадка за компостиране. Това обаче не се прави.

Съдовете за битови отпадъци, разположени на различни места в Севлиево в началото на есента на 2020 г., изчезнаха малко по-късно. „За истината“ ги откри празни и подредени в плътни редици на площадката за компостиране.

Това, оказа се, има обяснение. „Поради липсата на биоразградим (зелен отпадък) през зимата не се събира такъв“. Пояснението е на Свилен Радков – управител на Регионалното депо за отпадъци в Севлиево, избрано по неясни процедури за оператор на инсталацията за компостиране. Този отговор на Радков обаче противоречи на друг, отново негов. На въпрос каква е честотата на извозване на отпадъците през месеците от 2020 г., в които инсталацията за компостиране работи, той уточнява това, което е разписано и по проект – два пъти седмично през лятото и веднъж седмично през зимата. Уточнява още, че в селата на община Севлиево през зимните месеци не се събира био отпадък.

Ако това, което Радков обяснява е вярно, излиза, че през зимата инсталацията не работи, а подобен луфт изобщо не е заложен в проекта. Там има ясно разписана цел – намаляване количеството депонирани битови отпадъци и никакво разделение на сезони. Този факт поставя под съмнение изобщо изпълнението на проекта, отчетен като приключен и разплатен.

Целия текст може да Бъде прочетен  тук

Мартеници за медиците от Спешна помощ
Общество
Български проекти са отличени с Наградата за европейски гражданин за 2020 г.
Общество
В Севлиево общински служители също са получили пари по „Патронажна грижа...“
Общество
Близо 1 млн. лв. за работа по проекти са получили чиновници в област Габрово
Общество
„Героите и свободата“ - на 3 март в Националния музей на образованието
Общество
Удължава се срокът на валидност на шофьорските книжки
Общество
Прикриват истината за ареста и насилието над журналиста Димитър Кенаров
Общество
Месец преди изборите от ГЕРБ обещаха, че ще построят язовир "Мокра Бяла"
Общество
Най-дългата мартеница тази година е изложена в "Дандолови къщи"
Общество
Над 2 млн. лв. на боклука, за да заблудим Европа, че ни е грижа за отпадъците
Общество
Проект от 1,5 млн. лв. за несбъдналото се електронно гласуване
Общество
Удариха първа копка на водопровода към най-безводните севлиевски села
Общество
Община Габрово отменя църковно - военния ритуал на връх Шипка
Общество
Исторически музей Севлиево отбелязва 170 г. от рождението на Йонко Карагьозов
Общество
Честит национален празник на България!
Общество
Хиляди килограми и литри пестициди иззеха от площадка в Севлиево
Общество