Търсене

Над 5600 украинци са започнали работа на трудов договор в България

По 356 лв. за 3 месеца ще бъдат предоставени за наеми и режийни разходи на украински граждани, започнали работа в България
Севлиево онлайн
Над 5600 украинци са започнали работа на трудов договор в България

Над 5600 са наетите на трудов договор украински граждани с временна закрила в България, информират от правителството. Това е 15% от работоспособното население от бягащите от войната в Украйна. В тази бройка не влизат наетите на граждански договори и тези в изпитателен срок. 

Наетите са разпределени в почти всички области на страната, в 20 сектора от икономиката в 9 различни професионални направления. Най-много бежанци от Украйна за започнали работа в сферата на хотелиерство и ресторантьорството - над 40 на сто от всички наети. Останалите сфери, в които украинските граждани са започнали работа са административни и спомагателни дейности, строителство и професионални дейности, научни изследвания и IT.

Още в началото на кризата IT секторът заяви, че се нуждае от около 30 000 кадри, а текстилната промишленост може да поеме около 20 000. В различните браншове вече има назначени украинци като ръководители, специалисти, техници, помощен и административен персонал, както и хора с професии, не изискващи специална квалификация, уточняват от правителството. 

От 6 юни Агенцията по заетостта стартира програма, с която да подпомогне украинските бежанци с временна закрила у нас. По 356 лв. за 3 месеца ще бъдат предоставени за наеми и режийни разходи на украински граждани, които са започнали работа в България. Освен това държавата ще осигури на работодателите наемащи бежанци минимална работна заплата и осигуровки за същия срок. Парите са осигурени от ЕС по проект „Солидарност”, финансиран чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

В периода на субсидираната заетост работодателите ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710,00 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

От началото на войната в България са влезли над 330 000 украинци. В пика на кризата в държавата бяха настанени над 115 000 души, а към днешна дата в България пребивават около 78 000. Близо половината от тях са настанени в държавни бази и хотели по новата хуманитарна програма.

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г.