Търсене

Над 80 рисувани керамични изделия и пластики създадоха студентите от Нов Български Университет

За девета година студенти от специалност „Керамика и порцелан. Дигитални форми” на Нов Български Университет проведоха петдневен творчески стаж в завода за производство на санитарна керамика на „Идеал Стандарт - Видима”
Над 80 рисувани керамични изделия и пластики създадоха студентите от Нов Български Университет

За девета поредна година студенти по "Керамика и порцелан" имаха творчески стаж в Завода за керамика в Севлиево, снимка: "Идеал Стандарт-Видима"

Между 14 и 18 февруари студенти от Нов български университет (НБУ) бяха за девета поредна година на творчески стаж в Завода за керамика в Севлиево, по време на който сътвориха уникални изделия, истински произведения на изкуството. 

В света на керамиката студентите се запознаха с производствения процес от началото до завършеното изделие. Без съмнение най-силно бяха впечатлени от инсталираните нови роботизирани клетки, нововъведените транспортиращи роботи, роботите за допълнителни операции и манипулации за пренасяне на изделията. 

Димитър Петров, преподавател по технология на керамичното производство в НБУ, коментира методите за създаване на гипсови калъпи, прилагани в завода, и показа на студентите подходи за прехвърляне на изображения и създаване на отпечатък.   

Изображение - 10370Моменти от творческия стаж, снимка: "Идеал Стандарт-Видима"  

"Две институции в България са велики и съм ги признала като сто процента случващи всичко най-положително - "Идеал Стандарт-Видима" и Нов български университет", напълно сериозно обяви проф. Моника Попова, ръководител на стажа. Тя подчерта удовлетвореността си от поредния стаж и благодарността за ползотворното творческо сътрудничество между компанията и учебното заведение. "Другото магично нещо е, че тук ставаме семейство", каза още проф. Попова, като изрично благодари на директора на Завода за керамика Валентин Ганев и Светла Герогиева, която нарече "нашият идеален нестандартен ангел". 

За Алина Папазова - преподавател и докторант по специалността "Керамика и порцелан" стажът в Севлиево е специално преживяване. За нея е важно всеки, който се занимава с керамика, да посети завода в Севлиево на "Идеал Стандарт-Видима", защото "малко са местата, където може да се получи представа за целия цикъл до завършиен продукт". "Това е един фундаментален процес, с който не можем да се сблъскаме другаде и съм изключително благодарна, че заводът ни дава тази възможност". 

След трансформацията в пещите на завода изделията на студентите ще бъдат показани в изложба в София и в НБУ, където ще останат за постоянна екпозиция и на разположение на всички посетители на университета. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.