Търсене

Над десет маршрута за планинско колоездене край Севлиево на едно място събраха местната Община и сайтът MTB-BG.com

Севлиево онлайн
Над десет маршрута за планинско колоездене край Севлиево на едно място събраха местната Община и сайтът MTB-BG.com

кадър от маршрута Валевци-Троенци-Бяла река, снимка: Любомир Ботушаров

След проучване екип от Община Севлиево, съвместно с представители на уебсайта за планинско колоездене MTB-BG.com, описаха и публикуваха веломаршрути в района на Севлиево, които могат да се ползват от любителите на планинското колоездене. Към момента са проучени десет маршрута, подходящи за различни нива на физическа и техническа подготовка. 

Ето маршрутите с кратки детайли за повечето от тях:

Пътят на мечките - започва от комплекс „Бедуин“ край с. Тумбалово. Маршрутът е с дължина 63.2 км, от тях малко над 54 км са черен път, останалото асфалт. Нивото на техническа трудност е ниско, но маршрутът изисква сериозно физическо натоварване. Може да се премине за от 4 до 10 часа, в зависимост от темпото, броя и продължителността на почивките. Необходимо е колоездачите са са снабдени с вода, защото по пътя има тук-там чешми, няма места за хранене, нито магазин. 

Валевци – Троенци – Бяла река – Лъгът - лек и много приятен маршрут в подножието на Стара планина, подходящ за каране през голяма част от годината – от пролетта та чак до есента, т.е. когато няма снежна покривка. Дължината на маршрута е около 28 км, които според степента на каране могат да се преодолеят за от два до четири часа. От целия маршрут 19 км са черни пътища. 

Лъгът – хижа „Партизанска песен“ – хижа „Мазалат“ – Джаксъна - за любителите на хубави и интересни пътеки това е може би най-добрият маршрут в околностите на Севлиево, смятат от MTB-BG.com, защото включва цели две такива. Освен това е дълъг, разнообразен и панорамен и има възможност както за сериозни физически усилия, така и за отпочиване. Дължината на този маршрут е 31 км, от тях почти 16 км са черни пътища, а малко над 6 км са пътеки. 

Лъгът – Росица – Зелениковец - дължина 28 км, които за опитни колоездачи могат да бъдат взети за близо два часа, на други биха отнвели два пъти повече време. Казват, че този маршрут е възможност докато карате велосипед, да се наслаждавате на дивата природа на Стара планина. 

Валевци – Троенци – Бяла река - петнайсеткилометров маршрут с ниско ниво на трудност и физическо натоварване.

Лъгът – Осеникова поляна – Купен – Валевци - веломаршрут, който отчасти се припокрива с трасето на състезанието „Пътят на мечките“, но е наполовина по-кратък и лек от него, затова е по силите на доста по-широк кръг от хора. Карането по него е възможност за среща с диви и красиви кътчета, защото преминава през територията на Държавно ловно стопанство „Росица“, в което се развъждат елени, сърни, мечки и други представители на дивата фауна. Теренът, по който се кара, е лек – основно черни пътища плюс малко асфалт, дължината му е малко над 31 км. 

Повече за останалите маршрути край Севлиево може да видите, ако отворите всеки от следващите линкове: Купен – Кладев рът – билото, Селище – Троенци – Бяла река – Дрянът, Купен – Кладев рът – Имилиево, Севлиево | Крушево – Младен – Добромирка.

Изобилието от добри маршрути за планинско колоездене в община Севлиево е обусловено от характера на територията на общината - ясно изразен планински или полупланински характер. Тръгвайки от Севлиево с велосипед може да се стигне до главното било на Стара планина, като преди това се премине и през прилежащите части от Предбалкана.

По пътя има хълмисти и платовидни местности, в които планинските колоездачи могат да открият интересни туристически обекти или просто красиви пейзажи и панорами. На практика в близост до почти всяко населено място в севлиевска община има някое възвишение, което предлага възможности за кратки карания с различна трудност.  

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!