Търсене

Над сто са вестниците и списанията, издавани през годините в Севлиево

Над сто са вестниците и списанията, издавани през годините в Сев

В бр. 5 на в. "Росица", на стр. 1 четем: "Тогава, каква е разликата между предишното правителство и сега постъпващото? В какво се състои тя? Не ли само, че наместо Петка е седнал Драган..."

Изложбата „Севлиевската преса от ХІХ до ХХІ век“ е отворена за посетители от вчера в Исторически музей Севлиево. В нея са представени вестници и списания, запазени във фонда на Музея, част от над сто издания на множеството печатници и издателства в града ни от Освобождението до наши дни.          

Изложбата показва първия вестник в Севлиево след Освобождението - "БИЧ", издаван от края на 1886 г. до март 1887 г. под ръководството на Гатьо Джамбазов. Той е орган на народно-либералната партия, с австро-английска и стамболовистка ориентация. 

Севлиевски вестнициСевлиевски вестници

През 1886 г. започва издаването на първия социалистически вестник в страната "Росица". Според авторите на изложбата дълго време има спор чий вестник е "Росица" - габровски или севлиевски. 

Всъщност вестникът започва да се издава в Габрово от учителя Евтим Дабев, но е наречен на р. Росица, която минава през Севлиево. Първият му отговорен редактор е Петьо Мустаков от Севлиево, а първият брой излиза на 4 юни 1886 г. в тираж 20 броя. В него за първи път като подлистник излиза трудът на Маркс "Наемен труд и капитал". 

Под името "Росица" излизат няколко издания в Севлиево. През 1920 г. под това име излиза местен лист за политика, общественост и литература с главен редактор видния севлиевски краевед Никифор Ганев. Изданието е орган на Конституционния блок в града и е насочено срещу комунисти и земеделци. 

Между 1933 и 1939 г. "Росица" е издаван като вестник за туристическа култура и пропаганда, а между 1936 и 1944 г. под това име се издава месечник на ученици и учители от Севлиево и севлиевска учебна околия. 

Вестник "Развитие" е друг печатан орган на Севлиево, издаван от август 1927 г. до февруари 1946 г. В Севлиево са издавани още изданията "Анторемонтник", "Местна промишленост", "Металик", "Червено знаме", "Автотранспортен глас", "Заможен живот", "Педагогически бюлетин" и мн. др. 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!