Над сто са вестниците и списанията, издавани през годините в Севлиево

В бр. 5 на в. "Росица", на стр. 1 четем: "Тогава, каква е разликата между предишното правителство и сега постъпващото? В какво се състои тя? Не ли само, че наместо Петка е седнал Драган..."

Изложбата „Севлиевската преса от ХІХ до ХХІ век“ е отворена за посетители от вчера в Исторически музей Севлиево. В нея са представени вестници и списания, запазени във фонда на Музея, част от над сто издания на множеството печатници и издателства в града ни от Освобождението до наши дни.          

Изложбата показва първия вестник в Севлиево след Освобождението - "БИЧ", издаван от края на 1886 г. до март 1887 г. под ръководството на Гатьо Джамбазов. Той е орган на народно-либералната партия, с австро-английска и стамболовистка ориентация. 

През 1886 г. започва издаването на първия социалистически вестник в страната "Росица". Според авторите на изложбата дълго време има спор чий вестник е "Росица" - габровски или севлиевски. 

Всъщност вестникът започва да се издава в Габрово от учителя Евтим Дабев, но е наречен на р. Росица, която минава през Севлиево. Първият му отговорен редактор е Петьо Мустаков от Севлиево, а първият брой излиза на 4 юни 1886 г. в тираж 20 броя. В него за първи път като подлистник излиза трудът на Маркс "Наемен труд и капитал". 

Под името "Росица" излизат няколко издания в Севлиево. През 1920 г. под това име излиза местен лист за политика, общественост и литература с главен редактор видния севлиевски краевед Никифор Ганев. Изданието е орган на Конституционния блок в града и е насочено срещу комунисти и земеделци. 

Между 1933 и 1939 г. "Росица" е издаван като вестник за туристическа култура и пропаганда, а между 1936 и 1944 г. под това име се издава месечник на ученици и учители от Севлиево и севлиевска учебна околия. 

Вестник "Развитие" е друг печатан орган на Севлиево, издаван от август 1927 г. до февруари 1946 г. В Севлиево са издавани още изданията "Анторемонтник", "Местна промишленост", "Металик", "Червено знаме", "Автотранспортен глас", "Заможен живот", "Педагогически бюлетин" и мн. др. 

 

 

Цветан Гатев кани на своя първи самостоятелен концерт
Култура
Станислава Славова-Петкова представя сборника си с разкази "Зелената количка"
Култура
Лилия Апостолова е удостоена с втора награда от фестивала „Пусть всегда будет солнце”
Култура
Васко Василев представя албума "Народната носия в севлиевските села"
Култура
Галерия Видима представя изложбата „Телалим: 3 в 1“
Култура
Кои са отличените в литературния конкурс "Аз, глас и съвест на епохата"
Култура
Фолклорна формация "Веселина" очарова гостите на фестивала „Фолклорни нюанси
Култура
Градската галерия открива изложба на Галина Тодорова
Култура
Над сто са вестниците и списанията, издавани през годините в Севлиево
Култура
Днес Държавният куклен театър в Габрово става на 50 години
Култура
Галерия "Видима" представя посмъртно научния труд на Ирина Колбасова
Култура
Певци от "Upstream Voices” - сред най-добрите в конкурса "Петнадесет лалета“
Култура
Песента на трио "Звън" от тазгодишния "Пирин Фолк" стана част от сборен албум
Култура
Гала Ботева спечели Гран При от националния конкурс "Полските щурчета“
Култура
Певците на Цветина Маринова обраха медалите в "Песенна дъга над Кутев"
Култура
Галерия Видима представя „Абстрактни настроения“ на Васил Тенев
Култура