Нает да лъска имидж, или кого обслужва общинският Пи Ар
илюстрация: pixabay

След три години информационна блокада, Община Севлиево има служител за връзки с обществеността. Вместо с назначението Общината да се отвори към гражданите и журналистите, достъпът до информация стана по-труден, в отделни случаи невъзможен. Новоназначеният служител тихо и категорично размаха пръст на журналисти, като просто забравя да отговаря на зададени чрез общинския пресцентър въпроси.

Глас в пустиня

Само през месец април т.г. "Севлиево онлайн" изпрати три запитвания по конкретни поводи. 

На 10 април бе поискана информация за времето, когато са асфалтирани севлиевски улици, кой е извършител на ремонтите, на каква стойност са били, кой е контролирал качеството на изпълнение, каква сума е разплатена и планирани ли са нови ремонти на конкретните улици. 

На 12 април т.г. бяха изпратени снимки и въпроси, касаещи асфалтиране в проливен дъжд на улици в Севлиево. С въпросите бе поискано от Общината да уточнят деня и часа, в които е направено асфалтирането, името на изпълнителя и ще има ли санкции срещу видимо некачествения ремонт. 

На 22 април т.г. бе поискана информация за статута на директора на общинско предприятие "Гори и земи", за когото имаше неофициална информация, че е освободен от длъжност.     

За по-сигурно - Закона за достъп до информация

На нито един от въпросите до момента няма отговор. А това поставя под съмнение необходимостта от служител за връзки с обществеността, след като през последните три години журналистите бяхме свикнали да се оправяме и без него.  

Заради липсата на адекватно общуване между ресорния служител и медии, част от въпросите, на които не бе отговорено, бяха изпратени отново, но по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), а срока за отговор в момента тече. 

Пак по реда на ЗДОИ "Севлиево онлайн" поиска копие от длъжностната характеристика на служителя и вътрешни правила за работата му, ако такива има. По същия ред бе поискана информация за датата на неговото назначение, заплатата, определена за длъжността му, на какво основание е назначен, както и информация за ремонт на ведомственото общинско жилище, в което, според източници на "Севлиево онлайн" служителят живее със семейството си.

Безценния служител

В отговорите от общинската администрация става ясно, че на 18 януари т.г. в Община Севлиево е назначен служител "протокол и връзки с обществеността". Това е Георги Велев, научаваме от раздел "контакти" в сайта на институцията.

Назначението му е по чл. 67 ал.1, т.1 от Кодекса на труда. Въпросният текст урежда сключването на безсрочен трудов договор. В конкретния случай обаче назначението е във връзка с чл. 70, ал. 1, който урежда шест месеца изпитателен срок, ако работодателят иска да се увери в качествата на служителя или служителят да се убеди, че работата е подходяща за него.

Експерти по трудово законодателство коментираха за "Севлиево онлайн" че назначението по тези два текста от Кодекса на труда се прави в случаи, когато работодателят държи на съответния служител и иска да му осигури безсрочен договор, тъй като след изтичане на шестте месеца за изпитване, договорът автоматично става безсрочен. Има и още една подробност - назначение по въпросните два текста не изисква провеждането на конкурс, какъвто Велев не е преминал. 

Заплатата на Георги Велев като младши експерт "Протокол и връзки с обществеността" е 1300 лв. За сравнение на зам.-кметът с ресор "Сигурност и обществен ред" е 1440 лв. 

Настанен е в общинско жилище от фонд резервен, на което не е правен ремонт, уточниха от Общината в отговор на искане от "Севлиево онлайн" да се посочи размера на средствата, разходвани за ремонт на жилището. Съседи на новия служител обаче казват, че ремонт е имало.  

Връзката с обществеността 

В продължение на три години Община Севлиево обяви шест конкурса за избор на служител "протокол и връзки с обществеността". На нито един не бе избран кандидат, заради което Общината ползваше външна Пи Ар агенция от София.  За 2017 г. и половината от 2018 г. за външни "връзки с обществеността" бяха платени близо 40 хил. лв. стана ясно от отговор по реда на Закона за достъп до информация. Получателят на тези суми не бе оповестен, тъй като се оказа, че администрацията е плащала без договор.

Възможно е това положение да е било неприемливо или доста тромаво в година на местни избори, когато за публичния имидж на управлението са нужни повече и по-последователни грижи. Всъщност причината най-после да се назначи служител не е толкова важна, безспорна е и необходимостта от него. По-съществено в случая е как от Общината откриха Георги Велев, който според публичния му профил във Фейсбук, е от София. Според други интернет източници е завършил журналистика в УННС и е част от екипа на сайт, специализиран в сферата на енергетиката. 

Важно е също защо толкова старателно назначението му бе обвито в мъгла и защо, след като договорът му е от средата на януари 2019 г., едва на 27 март т.г. той се легитимира пред медиите с едно изречение по имейл: " "Здравейте колеги, казвам се Георги Велев и заемам длъжността "протокол и връзки с обществеността". Това съобщение е изпратено до някои медии, "Севлиево онлайн" не е сред тях.

Дотогава Велев се бе появявал няколко пъти с фотоапарат на събития в Общината, но никой не подозираше, че мъжът с фотоапарата е новият Пи Ар, тъй като и до момента той не е официално представен. 

Всъщност представяне не е необходимо, тъй като явно Велев не е Севлиево да задоволява любопитството на журналистите, а да се погрижи за лъскавия имидж на управляващите в годината на избори за местна власт. А с това той се справя перфектно, ако се съди по информациите, които публикува в страницата на Общината в Интернет. И непредубеден ще забележи, че за Велев не съществуват други личности освен кмета и заместниците му, дори когато става дума за събития, към които Общината има  незначително отношение.

автор: Емилия Димитрова 

 

 

 

 

Поставена под карантина в Перущица, се прибрала в Габрово
Общество
Честит празник на буквите, словото и творчеството!
Общество
Новите заповеди на здравния министър не казват нищо ново
Общество
Община Севлиево става малко по-прозрачна, за разлика от Габрово
Общество
Падна забраната за вендинг машини и топли витрини
Общество
Денят на Европа – 9 май: 70 години на европейска солидарност
Общество
Габровец отишъл да си вади паспорт, докато е под карантина
Общество
Денислав Богданов завоюва първо място в конкурс за рецитатори
Общество
Защо отсякоха здрав орех и къде е дървесината? Общината мълчи
Общество
Библиотеката отваря, върнатите книги под карантина за 72 часа
Общество
Отварят галерии, музеи и библиотеки, в Севлиево - стъпка по стъпка
Общество
От 9 май пада ограничението за посещения на Хоталич
Общество
Председателят на НЧ "Развитие-1870" за 150 г. Читалище в Севлиево
Общество
В Севлиево остават затворени басейните и площадките на открито
Общество
Област Габрово е втора в страната по застаряващо население след Видин
Общество
Гражданите да не се поддават на тормоз от колекторските фирми
Общество