Наградите от фестивала на руската песен и поезия дойдоха в Севлиево
Участници в събора край язовир "Копринка", снимка: ОД "Русофили"

На 7 септември, в навечерието на XV Национален събор на приятелите на Русия в България, в Казанлък се проведе заключителният етап на юбилейния V Национален фестивал за руска поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце!". Негов инициатор и организатор е Национално движение "Русофили". Фестивалът се подкрепя от фонд „Русский мир“, Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата и Община Казанлък.

Цветан Гатев с Мими Иванова и Развигор Попов

Право за участие в националния етап на фестивала получиха всички рецитатори, солови изпълнители, вокални групи и танцови колективи /разпределени в 4 възрастови групи/, класирали се на първо място в зоналните фестивали. От Севлиево това бяха рецитаторите Тодор Николаев от 2 клас на ОУ "Стефан Пешев" и Денислав Богданов от 7 клас на СУ "Васил Левски" с ръководител Наташа Колева и вокална група „Традиция и сцена“ от СУ „В. Левски“ с ръководител Ваня Ангелска.

Денислав Богданов с членовете на журито, оценявало рецитаторите

Денислав Богданов успя да пребори силните конкуренти в своята възрастова група, сред които имаше и рускоговорящи ученици, и убедително грабна първото място с артистичното си изпълнение на басня от Сергей Михалков. Председателят на журито го поздрави лично с успеха и го посъветва да продължи да работи в областта на рецитаторското изкуство. 

Повече от достойно бе и представянето на най-малкия ни участник - Тодор Николаев. Това е първата изява на Тошко във фестивал от такъв мащаб. 

Момичетата от вокална група "Традиция и сцена" с диплом и статуетка

В най-голямата възрастова група вокална група „Традиция и сцена“ чрез интересна и емоционална интерпретация на руската песен „Мама" докосна сърцата на публиката и заслужено си спечели най-високото признание на журито, званието „лауреат“, което даде право на изпълнителите от групата да открият концерта на XV Национален събор на приятелите на Русия в България, който се проведе на 8 септември край язовир "Копринка".

В програмата на събора за трети пореден път се включи изпълнителят на народни песни Цветан Гатев. 

Виктория Иванова поздрави участниците с песента за Чибурашка

Петият национален фестивал „Пусть всегда будет солнце!“ беше посветен на 140-годишнината от Освобождението на България и на неотдавна починалия писател Едуард Успенски, създателя на едни от най-популярните персонажи в руската детска литература – Чебурашка и Крокодила Гена. В негова памет талантливата ученичка на Ваня Ангелска – Виктория Иванова, изпълни обичаната от поколения деца „Песен на Чебурашка". С това изпълнение тя откри националния фестивал и получи специалната награда на журито - симпатичната кукла Чебурашка.

Съборът край язовир "Копринка", в който традиционно се включиха севлиевци, събра за петнадесети път повече от 14 000 приятели на Русия от всички краища на България. На него бяха наградени участниците в VIII Международен конкурс за детска рисунка "Обичам моята Родина". Учениците от ОУ "Стефан Пешев" с ръководител г-жа Димка Стойкова за пореден път се включиха в него. Григор Лазаров, Петя Петрова, Преслава Михайлова и Тедислава Мичева завоюваха трето място в номинацията "Най-активно участие в шестте етапа на конкурса".

Пиеса за малки и възрастни представи премиерно детския театър
Култура
Трио ,АДИ - победител в "Еvergreeen fest Sofia 2019”
Култура
За Тодор Тодоров, или когато рисуваните слънца топлят
Култура
Георги Тошев представя "Години любов" в Габрово
Култура
Три певици, три награди от "С песен да възродим доброто“
Култура
Ситно се хоро виеше...та до зори
Култура
„Дом Витгенщайн“ във Виена представя арт център „Видима“
Култура
Истинската история на един клошар в "Истории от варела"
Култура
Демонстрират как се прави кашкавал и сапун - на "Семе българско"
Култура
С Масленица лошото отстъпи на доброто
Култура
„Докоснати от градините“ с Игната Василева в галерия "Видима"
Култура
Кремена и Стелиян получиха отличия на името на Дечко Узунов
Култура
Жени художнички от Севлиево представя Градската галерия
Култура
Детски литературен конкурс обяви Градската библиотека
Култура
Севлиевски художници "подредиха" традиционния пролетен салон
Култура
Деца от арт център "Видима" са отличени за свои рисунки
Култура