Наградите от фестивала на руската песен и поезия дойдоха в Севлиево
Участници в събора край язовир "Копринка", снимка: ОД "Русофили"

На 7 септември, в навечерието на XV Национален събор на приятелите на Русия в България, в Казанлък се проведе заключителният етап на юбилейния V Национален фестивал за руска поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце!". Негов инициатор и организатор е Национално движение "Русофили". Фестивалът се подкрепя от фонд „Русский мир“, Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата и Община Казанлък.

Цветан Гатев с Мими Иванова и Развигор Попов

Право за участие в националния етап на фестивала получиха всички рецитатори, солови изпълнители, вокални групи и танцови колективи /разпределени в 4 възрастови групи/, класирали се на първо място в зоналните фестивали. От Севлиево това бяха рецитаторите Тодор Николаев от 2 клас на ОУ "Стефан Пешев" и Денислав Богданов от 7 клас на СУ "Васил Левски" с ръководител Наташа Колева и вокална група „Традиция и сцена“ от СУ „В. Левски“ с ръководител Ваня Ангелска.

Денислав Богданов с членовете на журито, оценявало рецитаторите

Денислав Богданов успя да пребори силните конкуренти в своята възрастова група, сред които имаше и рускоговорящи ученици, и убедително грабна първото място с артистичното си изпълнение на басня от Сергей Михалков. Председателят на журито го поздрави лично с успеха и го посъветва да продължи да работи в областта на рецитаторското изкуство. 

Повече от достойно бе и представянето на най-малкия ни участник - Тодор Николаев. Това е първата изява на Тошко във фестивал от такъв мащаб. 

Момичетата от вокална група "Традиция и сцена" с диплом и статуетка

В най-голямата възрастова група вокална група „Традиция и сцена“ чрез интересна и емоционална интерпретация на руската песен „Мама" докосна сърцата на публиката и заслужено си спечели най-високото признание на журито, званието „лауреат“, което даде право на изпълнителите от групата да открият концерта на XV Национален събор на приятелите на Русия в България, който се проведе на 8 септември край язовир "Копринка".

В програмата на събора за трети пореден път се включи изпълнителят на народни песни Цветан Гатев. 

Виктория Иванова поздрави участниците с песента за Чибурашка

Петият национален фестивал „Пусть всегда будет солнце!“ беше посветен на 140-годишнината от Освобождението на България и на неотдавна починалия писател Едуард Успенски, създателя на едни от най-популярните персонажи в руската детска литература – Чебурашка и Крокодила Гена. В негова памет талантливата ученичка на Ваня Ангелска – Виктория Иванова, изпълни обичаната от поколения деца „Песен на Чебурашка". С това изпълнение тя откри националния фестивал и получи специалната награда на журито - симпатичната кукла Чебурашка.

Съборът край язовир "Копринка", в който традиционно се включиха севлиевци, събра за петнадесети път повече от 14 000 приятели на Русия от всички краища на България. На него бяха наградени участниците в VIII Международен конкурс за детска рисунка "Обичам моята Родина". Учениците от ОУ "Стефан Пешев" с ръководител г-жа Димка Стойкова за пореден път се включиха в него. Григор Лазаров, Петя Петрова, Преслава Михайлова и Тедислава Мичева завоюваха трето място в номинацията "Най-активно участие в шестте етапа на конкурса".

Два концерта в Лондон ще има през февруари трио "Звън"
Култура
Библиотеката представя "Пътят между културите" и Петко Хинов
Култура
Художници от цялата страна с обща изложба в памет на Ирина Колбасова
Култура
Малките иконописци от „ВВ Арт“ подредиха изложба
Култура
В Библиотеката: Тихомир Иванов за „Камино: Пътят на завръщането“
Култура
Тихомир Иванов представи „Камино – пътят на завръщането“
Култура
Русофилите отново посрещат заедно руската Нова година
Култура
Фотоконкурс „Няма нищо по-хубаво от дъждовното време“
Култура
"Животът като препинателен знак" издаде Милка Балинова
Култура
Ценно дарение получи градската галерия
Култура
Петко Хинов представи 12 книги с превод от китайски език
Култура
Игор Колбасов: "Вие сте приятели на Ирина, значи сте и мои приятели"
Култура
За семейството - в Деня на християнското семейство, в библиотеката
Култура
Деца откриват изложба с православни икони
Култура
Изложбата "Огледани в Духовно огледало" тръгва от Севлиево
Култура
Понякога и болката е начин да обичаш, споделя Елена Христова
Култура