Наградите от фестивала на руската песен и поезия дойдоха в Севлиево
Участници в събора край язовир "Копринка", снимка: ОД "Русофили"

На 7 септември, в навечерието на XV Национален събор на приятелите на Русия в България, в Казанлък се проведе заключителният етап на юбилейния V Национален фестивал за руска поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце!". Негов инициатор и организатор е Национално движение "Русофили". Фестивалът се подкрепя от фонд „Русский мир“, Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Националния дворец на децата и Община Казанлък.

Цветан Гатев с Мими Иванова и Развигор Попов

Право за участие в националния етап на фестивала получиха всички рецитатори, солови изпълнители, вокални групи и танцови колективи /разпределени в 4 възрастови групи/, класирали се на първо място в зоналните фестивали. От Севлиево това бяха рецитаторите Тодор Николаев от 2 клас на ОУ "Стефан Пешев" и Денислав Богданов от 7 клас на СУ "Васил Левски" с ръководител Наташа Колева и вокална група „Традиция и сцена“ от СУ „В. Левски“ с ръководител Ваня Ангелска.

Денислав Богданов с членовете на журито, оценявало рецитаторите

Денислав Богданов успя да пребори силните конкуренти в своята възрастова група, сред които имаше и рускоговорящи ученици, и убедително грабна първото място с артистичното си изпълнение на басня от Сергей Михалков. Председателят на журито го поздрави лично с успеха и го посъветва да продължи да работи в областта на рецитаторското изкуство. 

Повече от достойно бе и представянето на най-малкия ни участник - Тодор Николаев. Това е първата изява на Тошко във фестивал от такъв мащаб. 

Момичетата от вокална група "Традиция и сцена" с диплом и статуетка

В най-голямата възрастова група вокална група „Традиция и сцена“ чрез интересна и емоционална интерпретация на руската песен „Мама" докосна сърцата на публиката и заслужено си спечели най-високото признание на журито, званието „лауреат“, което даде право на изпълнителите от групата да открият концерта на XV Национален събор на приятелите на Русия в България, който се проведе на 8 септември край язовир "Копринка".

В програмата на събора за трети пореден път се включи изпълнителят на народни песни Цветан Гатев. 

Виктория Иванова поздрави участниците с песента за Чибурашка

Петият национален фестивал „Пусть всегда будет солнце!“ беше посветен на 140-годишнината от Освобождението на България и на неотдавна починалия писател Едуард Успенски, създателя на едни от най-популярните персонажи в руската детска литература – Чебурашка и Крокодила Гена. В негова памет талантливата ученичка на Ваня Ангелска – Виктория Иванова, изпълни обичаната от поколения деца „Песен на Чебурашка". С това изпълнение тя откри националния фестивал и получи специалната награда на журито - симпатичната кукла Чебурашка.

Съборът край язовир "Копринка", в който традиционно се включиха севлиевци, събра за петнадесети път повече от 14 000 приятели на Русия от всички краища на България. На него бяха наградени участниците в VIII Международен конкурс за детска рисунка "Обичам моята Родина". Учениците от ОУ "Стефан Пешев" с ръководител г-жа Димка Стойкова за пореден път се включиха в него. Григор Лазаров, Петя Петрова, Преслава Михайлова и Тедислава Мичева завоюваха трето място в номинацията "Най-активно участие в шестте етапа на конкурса".

Градската галерия представя Христо Илев по случай 100 г. от рождението му
Култура
Фотографът Анета Мирчева представя изложбата "Илюзия и реалност"
Култура
Градската галерия открива първата си следпандемична изложба
Култура
9000 лв. събра Ротари клуб в Севлиево за ремонт на читалищния салон
Култура
Изпълнение на трио "Звън" стана песен на седмицата във фолклорна класация
Култура
Галерия "Видима" представя "Фрагменти" на Цветан Казанджиев
Култура
"Джинс" снима филм за Валди Тотев в Музея на образованието
Култура
Данаил Лалев получи почетна грамота на Министерството на културата
Култура
Историческият музей днес показва изложба на открито
Култура
Алфидин Ахмедов е новият директор на Кукления театър в Габрово
Култура
Студентските рисувани керамични изделия за баня вече са подредени в изложба
Култура
100 години от рождението на Валери Петров с монолог на Лилия Маравиля
Култура
Спорт, култура и изкуство в Севлиево са разрешени от 14 май
Култура
Когато децата рисуват, изкуството става заразно
Култура
С изложба "Изкуството е заразно" галерия "Видима" отваря за посетители
Култура
Кът за поезия в парк "Черничките", идеята е на Интеракт клуб
Култура