Находките на Хоталич от лято 2016 показват в Историческия музей

"Находките на Хоталич" - под това име в малката зала на Хаджистояновото училище е експонирана временна изложба.

През 2016 година археологическите проучвания бяха съсредоточени източно от църква №3 (по реда на откриването) т.нар. Източна  църква. Датировката на църквата и възникналия в последствие около нея некропол (гробище) е  от важно значение за периодизацията и строителната история на обекта.

През лятото на 2016 година бяха разкрити 20 християнски гроба. Всички погребани са били с висок социален статус. За това говори голямото старание и грижа към покойника. При всички са установени следи от ковчези, както и допълнително ограждане с камъни. Почти във всички гробове има  погребален инвентар, който е източник на информация за мъжкото и женско облекло през ХІІІ в.

Можем да кажем, че най-модерни по това време са били гривните от усукана дебела бронзова тел. Тези гривни са носени както от зрели жени, така и от съвсем малки деца. Техният брой е различен. Когато гривната е една, се слага на лявата ръка, ако са повече се разпределят равномерно на двете ръце. Момичетата на 10-12годишна възраст са носили нанизи от дребни разноцветни стъклени мъниста. Техният брой е по няколко хиляди. През този сезон бяха открити такива гердани от черни, зелени и сини мъниста.  

Освен тях жителите на Хоталич са носели и позлатени, сребърни и медни обици, позлатени гривни, масивни бронзови гривни с оцветяване в синьо, фибули (безопасни игли), пръстени.

По правило женските гробове винаги са по богати от мъжките. Независимо от това изминалият археологически сезон даде нови сведения за мъжкото облекло през Средните векове. Мъжете са ходели с ризи, които се закопчавали високо към врата. Закопчаването е ставало с три сферични копчета разположени плътно едно до друго и същите  такива само, че по-големи на ръкавите. Копчетата, открити на Хоталич, са сребърни. 

Интерес представляват и монетите слагани като гробен дар. Те могат да са както в ръката, така и до главата на покойника. При един от гробовете бяха намерени 9 монети наредени около тялото. Всички те са от т.нар. коруби и датират от средата на ХІІІв.

Една от уникалните находки на археологическия сезон е каменно кръстче. Изработено е от мек камък в кафяв цвят. На вертикалното му рамо има пробит отвор за окачване.

Всички тези находки, както и още интересни експонати, намерени миналото лято на Хоталич,  могат да се видят в Хаджистояновото училище.

 

написано от Исторически музей Севлиево

 

 

Отнето предимство изпрати жена в болница със счупен глезен
Общество
Родители на осмокласници могат да кандидатстват за еднократна парична помощ
Общество
ЕРП Север съветва как да се предпазим при гръмотевични бури
Общество
Пожарникари спасиха малко коте, като го свалиха от върха на дърво
Общество
Рехав беше първият протест в Севлиево, за утре пак има насрочен
Общество
Напусна ни Симеон Захариев
Общество
Заради авария в целия град е спряна водата до 17.00 ч.
Общество
Как публичният отчет за даренията в Община Севлиево всъщност не е публичен
Общество
От 27 юли се възобновява автобусната линия Севлиево-Пловдив
Общество
На 16 юли се навършват 143 г. от Освобождението на Севлиево
Общество
Протест срещу правителството и в Севлиево
Общество
Документите за парични обезщетения от НОИ - само по електронен път
Общество
Запален автомобил изгоря напълно, причините за огъня се изясняват
Общество
Полицията в Габрово благодари на протестиращите за толерантността
Общество
Община Севлиево е пред воден режим, в сила са забрани за ползването на вода
Общество
Днес започва обход за актуализиране на данните за Преброяването
Общество