Търсене

НАП проверява интернет търговците, милиони лева данъци не са платени

НАП проверява интернет търговците, милиони лева данъци не са пла

Снимка: Mediamodifier от Pixabay

Дължими данъци върху близо 96 млн. лева доходи, реализирани от общо 7000 физически лица, извършвали онлайн търговия, започва да си търси националната агенция за приходите (НАП). Данните за осъществените сделки в интернет и придобитите суми от наложени платежи са предоставени от куриерските фирми, съобщават от приходната агенция.

Към момента данъчните са се фокусирали върху интернет търговците с най-големи доходи, като постепенно обхватът ще бъде разширяван. Вече са инициирани 3500 телефонни обаждания, сред които 1300 към лица с особено високи печалби от сделки в интернет пространството.

При анализа на лицата данъчните се натъкнали на любопитни практики с цел прикриване на дейността и доходите от нея. Например - едни лица фигурират като получатели на наложения платеж, а търговският профил, от който е осъществена сделката е на безработни, които твърдят, че носят пратките до определен адрес срещу 5 лева на курс. Не са малко и случаите на лица, починали преди 2 и повече години, които имат търговски профили и реализират значителни продажби.

През септември НАП включи в кампанията още 2000 лица, които са подали годишни данъчни декларации по чл. 50 от Закона за данък върху доходите на физически лица, но не са декларирали в тях доходи от наложен платеж.

ОТ НАП напомнят, че с данък не се облага само продажбата в интернет на лични и употребявани вещи. Така ако продавате старите си ски обувки например или използвано детско столче, не дължите налог. Ако обаче става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са закупени за лична употреба, а с цел търговия и печалба, се дължи и начислява данък, който трябва да се декларира. Данъкът от онлайн търговия е от 10% или 15% и зависи от дейността на търговеца. 

      

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!