Търсене

Наполовина повече гласове за Радев и в избирателен район Габрово

Наполовина повече гласове за Радев и в избирателен район Габрово

от Емилия Димитрова

Два пъти повече гласове в габровски избирателен район получи кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова на вчерашния балотаж. Вотът в секциите на община Севлиево е същият. На пръсти се броят секциите, в които Анастас Герджиков и Невяна Митева имат повече гласове от Радев - Йотова.

Резултатът към 6.00 ч. тази сутрин и при 100% обработени протоколи от Районната избирателна комисия е следния:

За Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 22 179 избиратели, което има дава 63.86% от вота. 

За Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 12 077 избиратели, което прави 34.77% от гласувалите. 

С "не подкрепям никого" са гласували 476 гласоподаватели, т.е. 1.37% от отишлите до секциите. 

Окончателната избирателна активност в областта все още не е обявена от РИК. Последните данни, с които разполагаме, са към 16.00 ч., когато активността е била 25.53 на сто. 

В община Севлиево секциите, в които Анастас Герджиков има повече гласове са в селата Крамолин, Петко Славейков, Ряховците, Шумата, Карамичевци и Идилево. 

В град Севлиево няма секция, в която Радев и Йотова да губят. 

Две жалби са постъпили вчера в Районната избирателна комисия. Едната е била от щаба на Герджиков-Митева срещу кмета на с. Горна Росица, който, според жалбата, правел предизчорна агитация пред секцията за Румен Радев и Илияна Йотова. След проверка от РИК посочените в жалбата обстоятелства не са се потвърдили и тя е оставена без уважение. 

С друга жалба гласоподавателка от Габрово се е оплакала, че имала нужда от съдействие при гласуването, на което се отздовал член на секционната комисия, който обаче отбелязал вот, различен от този, който избирателката е искала. Според нея вотът й е опорочен. РИК е извършила проверка и по този случай, като се е установило, че при гласуването жената е прикрила екрана на устойството за гласуване с две ръце, за да запази тайната на избора си. "Само по себе си докосването на екрана с две ръце, може да доведе до промяна на избора, тъй като екранът е чувствителен и активен. Но това обстоятелство не може да бъде изяснено след като моментът е отминал", пише в решението на РИК, с което жалбата е оставена без уважение. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за кмет на община, общински съветници и кметове на кметства на 29 октомври 2023 г.