Напредък за Габи: стои 30 секунди права, без помощ

Да стоиш изправен 30 секунди за нас, здравите, не е никакво постижение. За 3-годишната Габриела Христова обаче, и нейната майка Христина, това е успех, който извиква сълзи в очите на майката на Габи - момиченцето, което по Коледа обедини севлиевци в името на благородната кауза - да се съберат пари за нейната рехабилитация в Турция. Помните, момиченцето страда от форма на церебрална парализа, която е увредила долните й крайници и детето не може да ходи.

Габи има нужда от нас, за да проходи Благодарение на събраните в края на миналата година дарения, на 16 януари тя, заедно със своята майка, замина на двуседмична рехабилитация в Турция. И там малкото чудо стана. В края на процедурите Габи се е задържала половин минута на крачетата си - нещо, което до момента за нея бе напълно непостижимо. А това, убедени са лекарите и рехабилитаторите, е само началото. Медицината дава гаранции, че Габи ще проходи, към които добавяме и силната вяра на нейната майка - един борбен и силен човек, готов на всичко, за да види как детето му тича.

2447 лв. се събраха от първата вечер на Коледния базар

Двайсет и две процедури са направили в Турция на Габи, по две процедури дневно. Работата е била насочена изцяло и само към нейните крачета - тяхното укрепване и "пробиване" на бариерата, която Габи има, за да ги използва. Сега Христина, майката на Габи, продължава да прави всичко, което са правили и в Турция у дома, ползва и помощта на рехабилитаторка от Габрово, на която показала клипчета и снимки от работата на турските рехабилитатори с детето й. А през февруари заминават за Турция за нова серия процедури. Парите, които се събраха от дарителскакта кампания, както и тези, които продължават да пристигат по сметките на Габи, ще стигнат за три серии процедури.

На Коледа наистина стават чудеса. Ето едно

Междувременно Габи има и нова придобивка, закупена с част от дарените от севлиевци средства - специално изработен велосипед, съобразен с нейния ръст и килограми, както и с нейния здравословен проблем. Това колело ще даде допълнителен тласък на момиченцето да работи за здравината на своите крачета, уверена е майка й. Само да се затопли малко.

Христина не спира да благодари на всички, направили възможно малкото чудо за Габи: "Идеал Стандарт-Видима", които продължават да помагат на семейството, Светла Георгиева - председателят на Училищното настоятелство, която изнесе товара по организацията и провеждането на Коледния благотворителен базар, Община Севлиево, които предоставиха фоайето на Администрацията за базара, децата от Второ основно училище, които заедно с родителите си изработиха коледни сувенири и ги продадоха, а парите дариха на Габи, учениците от ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров", които поканиха Габи при тях и лично й дариха събраните средства. А на стотиците севлиевци, които майката на Габи дори не познава, не намира думи да изкаже благодарността и признателността си. Както и на Хайрис Сенай от Хасково - друга майка, чието дете се лекува в Турция, с която Христина комбинира пътуванията, за да ползва Хайрис за преводач в чуждата страна за себе си и за Габи.

"Аз няма да се откажа от тази битка, защото ние с Габи и всички, които й помогнаха, ще я спечелим", казва през сълзи Христина. И пак през сълзи разказва колко била горда Габи от първата си диплома. Получила я в Турция, от лекарите и рехабилитаторите там, за изключителните усилия, които малкото момиче положило, за да се лекува.

А на финала на поредния разказ за Габи и нейното малко чудо от 30 секунди, добавям силното желание на всички нас, за които битката на Габи и семейството й не е чужда, силното ни желание следващото чудо да бъдат не 30 секунди, а трийсет крачки. Аз вярвам, че ще стане. И знам, че и вие вярвате. Кураж, малка и силна Габи! 

автор: Емилия Димитрова   

Асоциацията на европейските журналисти - България иска оставката на Гешев
Общество
Засега не се обмисля режим на водата, но никой не знае докога
Общество
На 23 юли изтича срокът за плащане на междинните фактури за ток
Общество
Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1 октомври
Общество
Мъж от с. Богатово е хванат с над 2 промила, моторист пострада тежко в Габрово
Общество
Стартира GABROVO GREEN ACCELERATOR
Общество
Млад мъж се е удавил в язовир "Александър Стамболийски"
Общество
Помощта за отопление се увеличава с 27 лв.
Общество
Някъде там, в пустошта, при загърбените отговорности и човешката болка
Общество
Миролюба Бенатова обучава възрастни от региона на медийна грамотност
Общество
През юли в областта са издадени 12 заповеди по Закона за защита от домашно насилие
Общество
„Какъв ви е проблемът“ – Севлиево унищожава дървета заради ремонт на тротоари
Общество
Пожарникарите съветват какво не бива в жегите, за да не стане пожар
Общество
"Капачки за бъдеще" купиха първата детска неонатална линейка
Общество
Правителството прие промени към изискванията за млечните продукти
Общество
„Властта говори! Открито” - във фейсбук страницата на правителството
Общество