Напусна ни Боян Ботев - достоен българин и севлиевец

от Емилия Димитрова

Тази сутрин почина Боян Ботев. Отиде си на 44 г. Внезапно и тихо. 

Много е трудно да пиша за Боян Ботев в минало време. Истината е, че новината за смъртта му все още ми се струва като зловеща шега. Де да беше...

Боян беше от хората, за които "да" означаваше "да" и "не" беше категорично отрицание. Компромисите не му бяха по сърце, отстояваше собствената си позиция и вяра. А вярваше в правото ни да живеем в уреден свят, в това, че сме призвани да пазим всичко, за което си мислим, че ни е даденост - гората, реката, водата. 

Водеше своите битки праволинейно и неотстъпчиво. Пишеше писма до институции, търсеше отговори, предизвикваше проверки, организираше граждански подписки, срещаше се с граждани и управляващи и всичко в името на реда и правилата. 

Създаде сдружение "Граждани за Севлиево" с единствената цел да отстоява гражданските права на севлиевци. Не получи облаги от това, но не ги и търсеше. Интересът му от обществената работа беше гражданският интерес. Дори когато стана общински съветник с лекота се оттегли, заявявайки: "Сбърках, ще си понеса последствията". Други нямаха това достойнство. Пак по това време реши да се раздели с част от бизнеса си, защото "аз не мога ако ме потърси един гражданин за помощ, да му кажа: изчакай, имам работа". 

Заради съветничеството се оттегли от председателското място в сдружението. Защото "аз не мога да контролирам как работи Общинският съвет, а да съм един от тях". 

Стига ли това, за да стане ясно що за човек беше?

Боян беше от различно тесто. Естествено, че имаше и недостатъци, кой няма. Най-големият - не умееше да прави изгодни споразумения. Севлиево заемаше голямо място в сърцето му. Спомнете си кой поведе севлиевци срещу водата през 2016 г. Кой организира подписката с 10 000 подписа и я внесе в институциите. Кой организира протестите на пътя София-Варна и не спря да натиска управляващите за решения.

Дори не се наемам да изброя сигналите, които е подавал за сечи в севлиевския балкан. Натискаше за проверки и за един отсечен клон, а получаваше упреци. Не се отказа обаче.

Последното писмо, с което потърси отговори, беше до министъра на земеделието и горите Десислава Танева. С него поиска ревизия на проверка за незаконна сеч, извършена по негов сигнал. Срокът за отговор тече, дано се получи, въпреки, че Боян вече го няма.

Това е. Боян вече го няма. 

Поклон. 

 

"Севлиево онлайн" изказва дълбоки и искрени съболезнования на близките. 

  

Срещу 90 хил. лв. Севлиево се „отваря“ към гражданите, засега само на хартия
Общество
"Или ще измрем всинца, или ще освободим България"
Общество
Габрово е на второ място в страната по най-голям дял възрастно население
Общество
Самоукият художник от с. Стоките Георги Попов стана на 92 г.
Общество
Стотици паднали рога от благороден елен бяха показани в изложба
Общество
България вече е на 112 място по свобода на медиите
Общество
Нова платформа помага на гражданските и културните организации
Общество
Милчо Генжов e избран за окръжен прокурор на Габрово
Общество
На Разпети Петък пазарът се връща на ул. "П. Р. Славейков"
Общество
На 15 и 16 май Севлиево е домакин на фестивала "Семе българско"
Общество
Да помогнем на Тихомир за животоспасяваща бъбречна трансплантация
Общество
От 1 май падат коридорите за пазаруване
Общество
"Природата в риск" - една изложба за търговията с кожи на защитени видове
Общество
Кога работим и почиваме през месец май?
Общество
Априлското въстание на север от Балкана представя музеят на Добрич
Общество
„Книги за смет” е този уикенд в пет града в страната
Общество