Търсене

Напусна ни Боян Ботев - достоен българин и севлиевец

Напусна ни Боян Ботев - достоен българин и севлиевец

от Емилия Димитрова

Тази сутрин почина Боян Ботев. Отиде си на 44 г. Внезапно и тихо. 

Много е трудно да пиша за Боян Ботев в минало време. Истината е, че новината за смъртта му все още ми се струва като зловеща шега. Де да беше...

Боян беше от хората, за които "да" означаваше "да" и "не" беше категорично отрицание. Компромисите не му бяха по сърце, отстояваше собствената си позиция и вяра. А вярваше в правото ни да живеем в уреден свят, в това, че сме призвани да пазим всичко, за което си мислим, че ни е даденост - гората, реката, водата. 

Водеше своите битки праволинейно и неотстъпчиво. Пишеше писма до институции, търсеше отговори, предизвикваше проверки, организираше граждански подписки, срещаше се с граждани и управляващи и всичко в името на реда и правилата. 

Създаде сдружение "Граждани за Севлиево" с единствената цел да отстоява гражданските права на севлиевци. Не получи облаги от това, но не ги и търсеше. Интересът му от обществената работа беше гражданският интерес. Дори когато стана общински съветник с лекота се оттегли, заявявайки: "Сбърках, ще си понеса последствията". Други нямаха това достойнство. Пак по това време реши да се раздели с част от бизнеса си, защото "аз не мога ако ме потърси един гражданин за помощ, да му кажа: изчакай, имам работа". 

Заради съветничеството се оттегли от председателското място в сдружението. Защото "аз не мога да контролирам как работи Общинският съвет, а да съм един от тях". 

Стига ли това, за да стане ясно що за човек беше?

Боян беше от различно тесто. Естествено, че имаше и недостатъци, кой няма. Най-големият - не умееше да прави изгодни споразумения. Севлиево заемаше голямо място в сърцето му. Спомнете си кой поведе севлиевци срещу водата през 2016 г. Кой организира подписката с 10 000 подписа и я внесе в институциите. Кой организира протестите на пътя София-Варна и не спря да натиска управляващите за решения.

Дори не се наемам да изброя сигналите, които е подавал за сечи в севлиевския балкан. Натискаше за проверки и за един отсечен клон, а получаваше упреци. Не се отказа обаче.

Последното писмо, с което потърси отговори, беше до министъра на земеделието и горите Десислава Танева. С него поиска ревизия на проверка за незаконна сеч, извършена по негов сигнал. Срокът за отговор тече, дано се получи, въпреки, че Боян вече го няма.

Това е. Боян вече го няма. 

Поклон. 

 

"Севлиево онлайн" изказва дълбоки и искрени съболезнования на близките. 

  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!