Търсене

Нарушения в обществена поръчка, обявена от МБАЛ „Д-р Ст. Христов“

Нарушения в обществена поръчка, обявена от МБАЛ „Д-р Ст. Христов

Нарушения при обявената от МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ обществена поръчка за избор на доставчик на системи и консумативи за ендопротезиране за отделението по ортопедия и травматология, са открити при извършен от външен експерт прeдварителен контрол. Проверката обхваща техническата спецификация към поръчката, която включва пет обособени позиции, съдържащи 339 артикула. Външният експерт е избран на случаен принцип чрез изтеглен на 27 декември м.г. жребий.  

Техническите спецификации към обявената поръчка не осигуряват равен достъп на участниците до процедурата и създават условия за нелоялна конкуренция, е установила проверката. Заключението е основано на констатацията, че в редица медицински изделия от техническата спецификация се съдържат наименования на конкретни еталони и тип производства, а Законът за обществените поръчки забранява в спецификациите да се посочват  модел или специфичен процес, който би характеризирал продуктите на потенциален изпълнител.

Изображение - 2570

Според заключението на външния оценител посочването на конкретни модели води до облагодетелстване на някои от участниците в процедурата, илюстрация: Севлиево онлайн

Техническите спецификации не могат да съдържат също търговска марка, патент, тип или конкретен произход или производство, което също би довело до облагодетелстване или елиминиране на определени лица или някои продукти. „По изключение, когато е невъзможно предметът на поръчката да се опише достатъчно точно и разбираемо, се допуска подобно посочване, като задължително се добавят думите "или еквивалентно/и"“, е записано в заключението на външния експерт.

Според проверката техническите спецификации в обявената от МБАЛ Севлиево поръчка не осигуряват равен достъп на участниците до процедурата и създават необосновани пречки при нейното възлагане в условията на конкуренция.

Обществената поръчка, която в края на януари т.г. общинската болница в Севлиево обяви е на стойност 4.7 млн. лв. без ДДС. Петте й обособени позиции са за доставка на тазобедрена става, на колянна става, на раменна става, консумативи за артроскопия и консумативи за Отделението по анестезия, реанимация и интензивно лечение /ОАРИЛ/. 

Ендопротезиране в Севлиево се извършва от около два месеца. Ръководител на екипа е проф. Аспарухов - собственик на медицински център "Асклепий", Плевен. Между центъра на проф. Аспарухов и севлиевското лечебно заведение има сключен договор, но условията в него не са публични, каза управлявителят на болницата д-р Пламен Цеков пред „Севлиево онлайн“. Според наши източници става въпрос за разпределение на приходите по ортопедичните пътеки 70% : 30% в полза на проф. Аспарухов. Д-р Цеков отрече това да е вярно, като каза, че на база няколко критерия се определя процентното съотношение между лекаря и лечебното заведение. Но отказа да каже колко от приходите по клиничната пътека остават за болницата и колко получава екипът на гостуващия професор. А дали в случая се ощетява болницата,  д-р Цеков е категоричен: "дори напротив, ние се възползваме от пациентопотока на проф. Аспарухов, тъй като никога в Севлиево не са се оперирали пациенти от цялата страна".

автор: Емилия Димитрова

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.