Наследниците на Дан Колов отдадоха почит на българския лъв

Изключително емоционален бе днешният ден за хората в Сенник, съселяните на българският лъв Дан Колов. Скъпи гости посрещнаха сенничани – с топла погача с шарена сол. А питата носеше облечена в традионна сеннишка носия жена от местното читалище.

Първи от питата си отчупи Стоян Саладинов – помощник-треньорът на националния отбор по самбо и бивш елитен командос, а след него Росен Димитров – националният треньор по бойно самбо, трикратен световен шампион по бойно самбо, за когото казват, че никога не е губил схватка в бойно самбо. Дъхава сеннишка пита опитаха след това момчетата от националния ни отбор по бойно самбо, медалисти от последното световно първнество, което се проведе в София.

А сред имаше и една дама -  Мария Обрешкова – златното момиче на българското и световното самбо и единствената от националния отбор, която извоюва златен медал на Световното първенство в София миналия месец, с което Мария добави към колекцията си четвърта световна титла.

В Сенник днес бяха вицешампионите в бойното самбо от световното Веселин Иванов в категория до 62 кг., Валентин Бенишев в категория до 74 кг., световният шампион Борис Борисов категория до 62 кг. и Никола Дипчиков в категория до 90 кг.

Макар и с патерица, заради претърпяна наскоро операция, събитието не пропусна петкратният световен шампион и гордост на Севлиево и България Марко Косев. Тук бе и Тихомир Благовестов – момчето, което силно милее за Сенник, за Дан Колов и България и който не щади усилията си, за да облагородява мястото около паметника на Дан Колов, инициатор е и на акция за събиране на средства за ремонт на къщата на Дан Колов. Благовестов е друга голяма гордост на Севлиево – носител е на световната купа по бойно самбо, вицеевропейски шампион по самбо, многократен републикански шампион на България и световен шампион по самбо.

А поводът да се съберат на едно място, е за да почетат колоса Дан Колов, човека Данчо Колев и големия българин, чиито наследници са момчетата, днешните шампиони в бойното самбо.

А да почетат и тях самите, в селото бяха кметът на общината д-р Иван Иванов и заместник-областният управител Добромир Валачев и немалко хора от селото. Всички поднесоха венец пред паметника на Дан Колов в началото на селото, а след това отидоха до гроба му, където също отдадоха почит.

С дарение от писма и вещи, притежавани от Дан Колов бе обогатена музейната колекция на къщата-музей „Дан Колов“ в Сенник. Дарението направи треньорът Саладинов, след което награди медалистите от тазгодишното световно първенство.

   

Три медала за Севлиево от плувния турнир „Левски“
Спорт
Севлиевки са шампиони на България по бадминтон
Спорт
Излезе от печат "Дан Колов - вечната легенда" на Нено Стойчев
Спорт
Мелиса Халил и Хана Халил - шампионки на турнира за купа „Илинден“
Спорт
Ротари Севлиево домакинства регионален стрийтбол турнир
Спорт
Тодор Тодоров замина с националите за европейското в Полша
Спорт
Бронз за Теодора Георгиева от турнира „Замората“
Спорт
Имаме двама шампиони от международен турнир по джудо за деца
Спорт
Дъжд от медали валя над децата на сенсей Тихомир Тотев
Спорт
Три златни и два сребърни медала за плувците-мастери
Спорт
Три медала отвоюваха Теодора Георгиева и Йоанна Станчева
Спорт
Джудистите на Севлиево обраха медалите от турнир в Троян
Спорт
Купа "Стара Загора" падна в моженето на севлиевци
Спорт
Започват честванията на 125 години от рождението на Дан Колов
Спорт
Поредни осем призови места записаха севлиевските джудисти
Спорт
Евгени Генов е световен шампион в самбо, Емил Асенов - вицесветовен
Спорт