Търсене

Буковите гори на национален парк "Централен Балкан" "се отварят" за туристи

Севлиево онлайн
Буковите гори на национален парк

снимка: Фотобанка - Evgeni Dinev

Дирекция „Националeн парк Централен Балкан“ (ДНПЦБ) ще организира посещения с водачи в буковите гори на Национален парк „Централен Балкан“ за туроператори, екскурзоводи и учители, преподаващи в общините, прилежащи на Националния парк.

През 2017 г. най-съхранените и най-представителните естествени букови гори от деветте резервата на Национален парк „Централен Балкан“ са включени като част от серийния транснационален обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО „Старите и първични букови гора на Карпатите и други региони в Европа“.

Целта на посещенията е да се интерпретира в реална среда природното наследство, да се дадат насоки за водене на групи, организиране на занимания на открито, игри и екообразование.
 
Предвидени са общо три двудневни маршрута – два за учители и един за туроператори с различна степен на трудност. 

Маршрутите са от Априлци - Комплекс за интерпретация „Гората“ - хижа Плевен, Калофер - хижа Рай - водопад Райско пръскало, Карлово – хижа Васил Левски - хижа Рай - Калофер. 

Детайли за всеки от тях и възможностите за записване, може да видите тук. 

Включването в събитията става чрез попълнен формуляр за участие. Предвижда се одобрение от до двама участници от учебна институция, туроператорска или водаческа практика, до запълване на групите от по средно 15 участници, без водачите.

В резултат на постъпилите заявления ще бъде извършено класиране на избраните участници с предимство на педагози от училища, разположени в прилежащите населени места около Национален парк „Централен Балкан“, участие в тематични клубове по интереси, туроператори/водачи, опериращи на територията на Националния парк, ред на постъпване на заявленията.

През 2018 г. вековните букови гори на резерватите в Национален парк „Централен Балкан“ станаха част от световното наследство на ЮНЕСКО. Серийният обект беше одобрен от Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО на 41-ата му сесия в Краков през юли 2017 г. Той включва 78 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави.

България участва в номинацията с най-представителните букови гори в деветте резервата, разположени на територията на Национален парк „Централен Балкан“ – „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“, „Джендема“ и „Северен Джендем“, които вече са в списъка на ЮНЕСКО.

През април 2020 г. с решение на Общинския съвет в Севлиево близо 700 дка вековни букови гори, собственост на Община Севлиево, бяха поставени под особена закрила. Общинските съветници в града единодушно решиха горите да получат статут „гора във фаза на старост“, с което да се гарантира опазването на вековните дървета, голяма част от които са на по 160 г.
 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.