Научни проекти на наши ученици бяха високо оценени
Мартин Матеев, снимка: ПГМЕТ Севлиево

Мартин Матеев и Радослав Христов от Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров" в Севлиево представиха област Габрово на XVII Национално състезание по природни науки и екология, което се проведе във Видин. Надпреварата бе в два етапа: в първия участниците представиха разработения от тях цялостен проект на постерна сесия и втори – презентация и публична защита.

В своите проекти Мартин и Радослав представиха актуални за обществото проблеми. Проектът на Мартин „Храна под лупа“ е свързан с оцветителите и най-вече онези, за които български учени откриха, че въздействат върху ДНК и я променят, свързват ги с различни заболявания, включително и ракови. Какво означават Е номерата от етикетите на хранителните продукти, как са се появили, защо се използват и трябва ли да ни притесняват? Това са въпроси, на които Мартин Матеев и неговият научен ръководител Красимира Томева, търсят отговор. Идеята е опасните оцветители да се заменят с натурални и безредни.

Цел на проекта „Врагове в бутилка“ на Радослав Христов е провеждане на изследване, свързано със сериозния проблем за прекомерната употреба на енергийни напитки. „Младите хора пият твърде много енергийни напитки и се хранят нездравословно. Така ли е в моето училище?“ Върху това фокусира проучванията си Радослав.

Информацията и идеите, представени от единадесетокласниците, предизвикаха интерес сред другите участници в състезанието и учениците бяха поканени да представят своите разработки сред учащи се от други училища. „Нека младите хора да се научат да четат етикетите и да са наясно какво представляват съставките посочени в тях. Защото информираният човек може да вземе правилно решение. Или поне има възможност за избор. Особено ако мисли за здравето си.“ - сподели научният ръководител на двамата г-жа Томева.

 

Младежи станаха мениджъри за един ден
Образование
Коледа на доброто в ПГМЕТ "Ген. Иван Бъчваров"
Образование
Тома Томев получи награда за "Най-добър социален партньор"
Образование
Доброволци от Севлиево бяха наградени от ИМКА
Образование
Яна Пенчева и проекта "Да колонизираме Марс" отличи фондация "Еврика"
Образование
ПГМЕТ " Ген. Ив. Бъчваров" - 56 години от първия учебен час
Образование
Стаж в Португалия по "Еразъм+" ще преминат ученици
Образование
Илхан Кючюк даде старт на проекта "Аз, бъдещият инженер"
Образование
Общината кандидатства с проект за саниране на Детския комплекс
Образование
Обявиха стипендиантите на сдружение "Севлиево 21 век"
Образование
Научни проекти на наши ученици бяха високо оценени
Образование
Гимназия "Ген. Иван Бъчваров" чества своите 56 години
Образование
Над 200 ученици се включиха в Деня на Априлов в НМО
Образование
Училищно настоятелство почете пенсионирали се учители
Образование
Конференция за нов проект по "Еразъм+" свикват в ПГМЕТ
Образование
Голямата фирма отвътре, видяха ученици, които учат чрез работа
Образование