Навършва се една година от побратимяването на Севлиево с Нанхай
Надписът над входа на Общината, който бе поставен по време на китайската визита. Същият имаше и на входа на гр. Севлиево

На 20 април миналата година тричленна делегация на Община Севлиево, водена от кмета д-р Иван Иванов, отпътува за Китай, за първа среща с ръководството на 2.5-милионния град с цел побратимяването му с 30-хилядно Севлиево. Три дни по-късно, на 23 април 2017 г., кметовете на Севлиево и Нанхай подписаха меморандум за развитие на приятелско сътрудничество. Според разпространената тогава официална информация, това е първият етап от развитието на партньорство между двата града. Следващият беше през септември м.г., когато китайска делегация пристигна в града ни. 

Заместник-кметът на Нанхай Чън Шао-уън с кмета на Севлиево Иван Иванов

„Страните се договарят за търговско-икономическо сътрудничество, туризъм и земеделие, образование и обучение, и всички останали области, за които двете страни считат, че е необходимо“, се посочва в меморандума за сътрудничество, копие от който Севлиево онлайн поиска по реда на Закона за достъп до обществена информация и получи на китайски език. По-късно, през август м.г., при посещението на официалните лица от Нанхай в Севлиево, стана ясно, че към сферите на сътрудничество се добавя и медицината.

"Побратимяването с икономическия гигант Нанхай е от изключителна важност за Община Севлиево, която, независимо от мащабите си, се оказа предпочетен партньор за преговори от китайска страна“, заяви по време на официалните разговори кметът на Севлиево Иван Иванов. А колегата му  Гу (Gu YaoHui) подчерта, че „през последните две години район Нанхай е на второ място в класацията на стоте най-развити градове в Китайската народна република“.

Официалните разговори, на които домакин бе Севлиево, архив: август, 2017 г. 

Как точно ще заработят севлиевско-нанхайските взаимоотношения бе актуален въпрос преди една година. Тогава, през август 2017 г., по време на офиициалните срещи с китайските ръководители, бе обяснено, че конкретното сътрудничество е въпрос на план, който ще бъде изработен в детайли в следващите месеци.

Една година по-късно няма официална информация за напредъка в севлиевско-нанхайските взаимоотношения. Възможно е те да са планирани и по меморандума действително да има конкретни стъпки, за които обаче официална информация липсва. Въпреки заявеното от заместник-директора на Бюрото за външни връзки на Нанхай Тиен Бин в Севлиево, че „тази среща е начало на бъдещо сътрудничество, най-вече за населението на Севлиево и Нанхай, което да почувства ползите от нашето приятелство". И покани севлиевци да посетят Нанхай, а онези, които искат, да инвестират в родината му. За обратното не стана дума.

Град Нанхай е административно подчинен на многомилионния град Фошан, един от големите градове на югоизточната китайска провинция Гуандун. Разположен е северозапазно в делтата на река Джудзян в плътно съседство със столицата на провинцията град Гуанджоу.

Нанхай има хилядолетна културна история и през 2012 година е на четвърто място сред стоте най-развити районни градове в Китай.  

Какво правят в Габрово с премахнатите опасни дървета?
Общество
За измамни имейли от името на Енерго Про предупреждават от компанията
Общество
Има избран нов управител на приюта за кучета
Общество
Сигнал за проблем с водоподаването в с. Добромирка, от ВиК отговарят
Общество
"Капачки за бъдеще" ще се събират на 20 юни пред парк "Казармите"
Общество
Над 1600 лечебни растения виреят в парк "Българка" край Габрово
Общество
Как кметският футболен клуб в Габрово излезе със 145 хил. лв. пред съперниците си
Общество
Над три тона капачки се събраха за часове в събота в Севлиево
Общество
До 30 септември се удължава срокът на всички ТЕЛК решения
Общество
Неправоспобен е с опасност за живота след катастрофа
Общество
Закриване на прокуратурата в Севлиево, предлага главният прокурор
Общество
Как се завзема бизнес за милиони - разследване на Антикорупционния фонд
Общество
Първи заседания проведоха комисиите за преброяването през 2021 г.
Общество
Проект за прахосване на 4 млн. лв., или как коронавирусът стана оправдание
Общество
От февруари до сега без работа в областта са останали 3240 души
Общество
От петък се допускат външни търговци на панаирната площадка
Общество